Konferencija: Srbija da usaglasi spoljnu politiku s EU, ili ništa od učlanjenja

"Bez toga izvesno neće biti otvoreno poglavlje 31"

06. dec 2018

Srbija mora više da uskladi spoljnu politiku sa EU ako želi napredak u poglavlju 31, zaključak je uvodnih izlaganja međunarodne konferencije „Zajednička spoljna i bezbednosna politika i njen uticaj na proces pristupanja Srbije EU“.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib je rekao da je usaglašavanje spoljne politike deo procesa pristupanja EU i da bez toga izvesno neće biti otvoreno poglavlje 31.

Šefica pregovačkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević navela je da je usaglašenost spoljne politike trenutno na oko 54 odsto a da ona do momenta pristupanja EU mora biti potpuna. „To vrlo dobro razumemo kao obavezu“, rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, problem predstavlja i to što Srbija još uvek čeka na izveštaj o skriningu za poglavlje 31, jer je bez njega nemoguće formirati pregovaračku poziciju, ali da se već mnogo radi na elementima za to poglavlje.

Ambasador Šib je naveo da spoljna i bezbednosna politika EU, kao i njima pripadajuća odbrambena politika, evoluiraju i da se na njima neprestano radi.

Prema njegovim rečima, jedna od postojećih ideja je i da se ona učini efikasnijom tako što bi se u toj oblasti povećalo donošenje odluka kvalifikovanom većinom, ali da će to zahtevati mnogo razgovora.

„U procesu smo pokušaja da povećamo međunarodni uticaj i promovišemo multilateralna rešenja u koja verujemo. Zato nam treba jača EU, Evropa koja može da stane iza svojih vrednosti. Zato nam treba jedinstvena spoljna politika i Nemačka jako radi na tome“, rekao je Šib, dodavši da članice EU samo zajedno mogu imati težinu u međunarodnim odnosima.

Šib i Miščević, kao i predsednik savetodavnog odbora ISAC fonda Milan Pajević, saglasili su se da je Srbija dosta uznapredovala u obuci civila za učešće u misijama EU, kao i da ima važnu ulogu u tim misijama.

Nemački ambasador je rekao da je Srbija „važan partner“ u evropskim misijama zbog profesionalnosti i stručnosti osoblja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga