Konferencija o Banatskim militarima u Tomaševcu

Tokom naredne godine nizom manifestacija će biti obeleženo 250 godina od Banatske vojne granice

30. nov 2013

Međunarodna konferencija „Vojna granica u Banatu i banatski militari u 18. i 19. veku“ održana je danas u Tomaševcu u opštini Zrenjanin, povodom 250 godina od stvaranja Banatske vojne granice.

Banatski militari su stanovnici naselja koja su bila deo vojne granice u tadašnjoj Austrougarskoj carevini, a Tomaševac je bio jedno od tih mesta od 1773. do 1872. godine. Njegovi meštani su čuvali granicu i uživali beneficije.

Na današnjoj konferenciji je učestvovalo 16 domaćih i stranih stručnjaka iz istorije, etnologije, sociologije, muzeologije, kao i predstavnici ustanova kulture Vojvodine.

Kako je najavljeno, tokom naredne godine nizom manifestacija će biti obeleženo 250 godina od Banatske vojne granice, a današnji skup je uvod u taj jubilej.

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić je rekao da će Muzej Vojvodine organizovati izložbu Banatska vojna granica, dok će Matica Srpska održati okrugli sto pod nazivom „Narodna književnost na Banatskoj granici“.

Planira se i izdavanje knjiga „Atlas naselja Banata“ i „Uniforme vojne granice“.

U obeležavanju jubileja militara učestvovće i Radio-televizija Vojvodine, grad Pančevo, kao i muzeji i arhivi iz Zrenjanina, i Bele Crkve, a biće organizovan i likovni konkurs za decu na temu Banatske granice.

Grujić je istakao da je se današnjim skupom i nizom manifestacija koje su planirane za 2014. godinu, osvetljava deo po deo istorije Vojvodine ocenivši da je priča o Banatskoj regimenti i Banatskoj granici nedovoljno istražena.

Skup su organizovali Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vlade Vojvodine i Udruženje građana „Društvo za očuvanje militarske tradicije“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga