Konferencija NDNV: Mediji i pravosuđe – partneri ili suparnici

"Problemi u medijskoj sferi i pravosuđu na veoma istaknutim mestima u izveštajima o procesu evrointegracija"

23. sep 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Ambasada Australije u Srbiji i Misija OEBS-a u Srbiji organizuju sutra konferenciju “Mediji i pravosuđe – partneri ili suparnici?“ sa ciljem unapređenja komunikacije i razumevanje između medijskih profesionalaca i predstavnika pravosuđa.

„Medijima i pravosuđu u Srbiji zajedničko je njihovo skoro ravnopravno i redovno pojavljivanje u svim relevantnim dokumentima koji procenjuju stanje ljudskih prava u Srbiji ili pak napredak u procesu evropskih integracija. Problemi u medijskoj sferi i problemi u pravosuđu nalaze se na veoma istaknutim mestima ovih nalaza i prepoznaju se kao značajno sputavajući element u unapređivanju društvenih, političkih i ekonomskih prilika u zemlji“, navodi se u najavi skupa.

Ukazuje se da bi mediji i pravosuđe po definiciji trebalo da budu partneri u borbi za poštovanje ljudskih prava i slobode izražavanja, kao i partneri u borbi protiv korupcije, kriminala i zloupotrebe vlasti.

Na skupu će biti predstavljeni i priručnici „Pravosuđe i medijske slobode“, u produkciji NDNV-a, a koji su namenjeni novinarima i medijskim radnicima, odnosno sudijama, tužiocima i advokatima.

Takođe, kroz dve panel diskusije biće analiziran rad Stalne grupe za bezbednosti novinara, koja je proistekla iz Sporazuma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara koji su krajem decembra 2016. godine potpisali predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i novinarskih i medijskih udruženja.

Konferencija će se održati u Beogradu, u Zadužbini Ilije M. Kolarca sa početkom u 10:00 časova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga