Konferencija Mediji i javne politike u petak na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

"Stvaranje neuređenog medijskog tržišta, favorizovanje medija koji su bliži političkim vlastima, pokušaji disciplinovanja medija koji se novinarstvom bave na profesionalan način"

23. maja 2019

Međunarodna naučna konferencija „Mediji i javne politike – između proklamovanog i prakse” biće održana u petak na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u organizaciji Odseka za medijske studije.

Učesnici će govoriti o temama kao što su „Mediji, politika, država“, „Mediji, politika, kultura” i “Mediji, rod, ljudska prava”.

Konferencija će biti otvorena uvodnim predavanjima Marine Mučalo sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Jelene Kleut sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, uz moderaciju Dinka Gruhonjića sa Odseka za medijske studije.

“U zemljama nedovoljno razvijene demokratske prakse kao čest problem uočava se činjenica da postoji ozbiljan jaz između teorije i prakse, odnosno primene zakona i propisa u svakodnevnoj medijskoj praksi. Kratko rečeno, zakoni su neretko napisani u skladu sa očekivanjima medijske zajednice ili barem kao kompromis između medijske zajednice i nosilaca političke vlasti, ali se u praksi ti zakoni često ne primenjuju, selektivno se primenjuju ili se krše”, navodi se u pozivu za konferenciju.

Dodaje se da takav odnos za posledicu ima stvaranje neuređenog medijskog tržišta, favorizovanje medija koji su bliži političkim vlastima, kao i pokušaje “disciplinovanja” medija koji se novinarstvom bave na profesionalan način.

Konferencija je sedmi skup ovoga tipa, u okviru projekta „Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu“, i održava se svake godine u maju mesecu.

Održavanje konferencije podržala je Misija OEBS-a u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga