Konferencija: Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma, od nedelje u Novom Sadu

Konferencija se održava u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu, a i u nedelju i u ponedeljak program počinje od 18 sati

08. dec 2018

Regionalna konferencija „Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma“ održaće se sutra i prekosutra u Novom Sadu i biće posvećena stvaranju i razaranju prve i druge Jugoslavije, kao i Drugom svetskom ratu i ratovima iz devedesetih godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Na konferenciji će učestvovati Vesna Teršelič, Srđan Milošević, Srđan Šušnica, Olga Manojlović Pintar, Nemanja Stjepanović, Bojan Balkovec, Petar Todorov, Adnan Prekić, Goran Hutinec, Dubravka Stojanović, Milivoj Bešlin, Tvrtko Jakovina i Husnija Kamberović.

Udruženje Krokodil je autor i nosilac dvoipogodišnjeg projekta „Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma“, koji je započet velikom konferencijom u okviru festivala “Krokodil” u junu mesecu ove godine, kojoj je prisustvovalo više stotina posetilaca a koja je okupila istoričare iz svih država Zapadnog Balkana.

Projekat je usledio nakon projekta “Jezici i nacionalizmi”, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, navodi se u pozivu na konferenciju

U okviru aktuelnog projekta, od juna do septembra meseca ove godine, organizovani su rezidencijalni boravci za istoričare u okviru “Krokodilove kuće za pisce” u Beogradu.

Dvonedeljni rezidencijalni boravak omogućio je da šestoro istoričara istražuju u Arhivu Jugoslavije, kao i u Arhivu Minstarstva spoljnih poslova Srbije.

U septembru mesecu održane su tri letnje škole namenjene studentima iz regiona bivše Jugoslavije, čiji je cilj bio da studente upozna s metodom multiperspektivnog istorijskog narativa, a fokus studentskih radova tokom njihove saradnje s mentorima bile su neuralgične tačke istorije jugoslovenske države.

“Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike, koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima – ako već zajednički nije moguć – i inkluzivnijoj kulturi sećanja”, piše u pozivu.

Projekat finansira Evropska unija, a biće implementiran u bliskoj saradnji s organizacijom Forum ZFD Srbija.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

Konferencija se održava u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu, a i u nedelju i u ponedeljak program počinje od 18 sati.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga