Konferencija: Internetsku medijsku pismenost uvesti u programe formalnog obrazovanja

"Javni medijski servisi imaju obavezu da postanu centralni akteri u promociji medijske pismenosti"

23. nov 2018

Iako je sistem formalnog obrazovanja složen i spor u reformama, on može da donese masovno osnaživanje učenika o internetskoj medijskoj pismenosti i zbog toga ga je potrebno uvesti u formalno obrazovanje u regionu što je pre moguće, zaključeno je danas u Novom Sadu na Regionalnoj konferenciji “Mediji za građane, građani za medije”.

Posebno je važno da se ulaže u formalno i neformalno obrazovanje nastavnika o internetskoj medijskoj pismenosti, rečeno je na konferenciji.

Ocenjeno je da digitalni mediji, informaciono-komunikacione tehnologije i internet mogu da budu više korišteni za promociju medijske internetske pismenosti i za osnaživanje građana, zbog čega je potrebno ohrabrivati male i velike kreativne ideje i podržati ih.

“Ne smemo da se pomirimo s tezom da je internet otet od građana i da su ga preuzeli za širenje komercijalnih sadržaja i antidemokratskih ideja. Internet pripada građanima i on nam je potreban i za promociju internetske medijske pismenosti”, poručila je Brankica Petković iz Mirovnog instituta iz Ljubljane, koja je i regionalna koordinatorka projekta “Mediji za građane, građani za medije”

Na konferenciji je ocenjeno i da nedostaje uključivanje samih medija i novinara u promociju medijske internetske pismenosti, jer oni, u potrazi za pronalaženjem strategije za preživljavanje, gube trenutak da se povežu sa građanima i da ulažu u njihovo osnaživanje.

Rečeno je da javni medijski servisi imaju obavezu da postanu centralni akteri u medijskoj zajednici u promociji medijske internetske pismenosti kroz sopstvene programe, s ciljem osnaživanja građana i saradnje sa građanima.

Zaključeno je da je potrebno organizovati i edukacije o medijskoj internetskoj pismenosti za novinare i medijske radnike.

Ocenjeno je da, uprkos pojedinačnih pozitivnih primera strateškog pristupa razvoju internetske medijske pismenosti, vlasti u zemljama regiona čine samo sporadične korake u vezi sa tom problematikom.

Na konferenciji su predstavljena i pojedinačna istraživanja o stanju stvari sa problematikom medijske pismenosti u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, koja su sprovedena od aprila do oktobra ove godine.

Domaćin konferencije je Novosadska novinarska škola, a projekat je podržala Evropska unija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga