Konferencija Evropskog parlamenta mladih u Novom Sadu

Članovi Parlamenta mladih i njihove kolege, srednjoškolci iz Srbije, kao i gosti iz evropskih zemalja, učestvovaće u radionicama na aktuelne teme

19. feb 2016

Novi Sad će ovog februara biti mesto susreta više od 80 mladih ljudi iz čitave Evrope, koji će se okupiti na dvodnevnoj konferenciji koju organizuje Evropski parlament mladih (EPM).

U prostoru Gimnazije Zmaj Jovan Jovanović i Skupštine Grada Novog Sada 20. i 21. februara članovi Parlamenta mladih i njihove kolege, srednjoškolci iz Srbije, kao i gosti iz evropskih zemalja, učestvovaće u radionicama na aktuelne teme, usko povezane s uslovima ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Mladi će, zatim, drugog dana susreta, organizovati raspravu, svojevrsnu simulaciju zasedanja Evropskog Parlamenta. Domaćin susreta je koordinator EP mladih za Novi Sad, učenik Gimnazije “Svetozar Marković” Ivan Hladni, a konferencija se održava u saradnji i uz podršku EU Info point Novi Sad. Radionice i rasprava u parlamentu vodiće se na engleskom jeziku. Konferencijom će predsedavati  Semuel Hőnle.

Učesnici radionica će raspravljati o temama podeljenim u pet grupa: Zaštita prava LGBT osoba; učešće žena u političkom životu i njihov zastupljenost u parlamentu; mere za pospeđivanje I povećanje zaposlenosti mladih; proizvodnja genetski modifikovane hrane životijnskog porekla i rešavanje sudbine migranata sa Bliskog Istoka i njihovo ravnomerno raspoređivanje u zemlje EU kao i van granica evropske porodice.

Evropski parlament mladih (EPM) je  omladinska, nevladina i nestranačka organizacija  koja zajedno sa još 40 nacionalnih predstavništva organizacije, iz isto toliko zemalja Evrope, čini međunarodnu omladinsku mrežu Evropski parlament mladih.

EPM podržava razvoj mladih u politički svesne i odgovorne građane upoznavajući ih sa evropskim političim razmišljanjem i promovišući interkulturalni dijalog. Osnovan je 1987. godine kao obrazovni projekat sa ciljem da kroz neformalno obrazovanje pruži mladima mogućnost ze edukaciju, razmenu mišljenja i podstakne ih da preuzmu aktivnu ulogu u zajednici.

Evropski parlament mladih Srbije (EPMS/ EYP Serbia) je osnovan 2006. godine s ciljem podizanja aktivizma i opšte infomirsanosti među mladima i razvoja tolerancije i međunarodne saradnje.

„Naša misija je umrežavanje mladih iz Srbije sa vršnjacima iz evropske zajednice  i unapređenje njive participacije na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, EYP Srbija od svog osnivanja uspešno šalje predstavnike na Internacionalne konferencije i forume, a srednjoškolci koji će Srbiju predstavljati na internacionalnim događajima biraju se na Nacionalnoj konferenciji na osnovu iskazanih znanja i veština“, iznosi koordinator EP za Srbiju, novosadski srednjoškolac Ivan Hladni.

Kroz preko 120 konferencija Evropskog parlamenta mladih godišnje i druge događaje širom Evrope prođe 27000 mladih. Njima se pruža jedinstvena prilika da diskutuju o aktuelnim  političim, ekonomskim, kulturnim i društvenim pitanjima važnim za evropsku zajednicu  i da na probleme iz ovih oblasti daju predloge rešenja. Predloge mera za rešavanje aktuelnih problema  – rezolucije, koje srednjoskolci u radnim grupama sastave i izglasaju za vreme konferencije, dostavljaju se Evropskom parlamentu  i prihvataju se kao mišljenja mladih Evrope.

(B. Opranović)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga