Koncerti koji ne oštećuju sluh – Ritual fest na Tvrđavi

Organizatori muzičkog festivala Ritual fest, koji će se na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu održati 7. i 8. j…

06. juna 2013

Organizatori muzičkog festivala Ritual fest, koji će se na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu održati 7. i 8. juna, najavili su da će publika imati prilike da čuje koncertni zvuk koji “ne oštećuje sluh nego blagotvorno deluje na njega”.

U najavi festivala se kaže da se radi o specijalnom ozvučenju, koje je za potrebe festivala stiglo iz inostranstva (Austrija, Hrvatska), a koji je proizvod istraživanja inženjera zvuka sa namerom da omoguće ljudskom uhu da na nastupima uživo čuje “istančane razlike i fine detalje” kojima muzika obiluje. Ovaj inženjerski rad otkriva publici tajne jasnog, kristalnog, dinamičnog i vazdušastog zvuka, koji uz dodatak pojačanih, odnosno oslobođenih niskih bas frenkvencija omogućava nesmetano uživanje i nova saznanja o trudu velikih svetskih muzičkih producenata koji se ulaže u sam zvuk kompozicije.

Specijalno ozvučenje tokom noćnog programa sastavljenog od koncerata, nastupa di-džejeva i audio performansa, imaće priliku da isprobaju izvođači iz Velike Britanije, Francuske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Srbije.

Na tri žanrovski različite bine za dva dana će nastupiti oko pedeset izvođača, među kojima i londonac Remarc, Brigadier JC iz Francuske, kao i Shalamanda HiFi saundsitem, koji je fokusiran na rege muziku. Publika će imati prilike da čuje i izvođače kao što su Hornsman Coyote, popularni beogradski reperi Prti Bee Gee, kao i pulski četveročlani pank-rok sastav Fakofbolan. Među mnogobrojnim izvođačima su i bend Killo Killo, di džej Rahmanee, Minilinija, It’s a Dubstep Thing, Methadone Skies, bend Proleće, Gipsy Mafia iz Zrenjnina, Banat Hardcore kolektiv, Shashaman, Gigatron i Darez, bend Tetrapank, Penetratori, pobednici konkursa i mnogi drugi…

Drugo izdanje Ritual festa namenjeno je i promociji neformalnog obrazovanja putem platforme DIY – Do It Yourself, u okviru koje će u dnevnom programu biti održane diskusije i tribine na teme položaja mladih, edukacije i samozapošljavanja. Tokom dnevnih edukacionih sesija biće govora i o sajamskim aktivnostima za mlade, izložbama, radionicama, audio i video produkciji.

Festival organizuje udruženje “Ritual Fest” uz podršku Zavoda za kulturu Vojvodine, a kapije na Petrovaradisnkoj tvrđavi će za posetioce biti otvorene u petak 7. juna u 18 časova.

Za više informacija posetite sajt festivala: www.ritualfest.com

Prvi Ritual fest održan je u junu 2012. godine, takođe na Petrovaradinskoj tvrdavi. Tada je u tri festivalska dana prvi put predstavljena platforma DIY i novi koncept festivalske zabave zasnovan na soundsystem kulturi. Svoje mesto na ovom festivalu pronašli su mladi umetnici, muzicari i producenati, a organizovane su izložbe domacih i regionalnih brendova odece i nakita, radionica fotografije, modifikovanja i recikliranja hrane, predmeta i papira, žongliranja i plesa sa vatrom.

M. Leđenac (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga