Koncert Borisa Kovača i Stevana Kovača Tickmayera u Novom Sadu

Nakon 27 godina ponovo sarađuju Boris Kovač i Stevan Kovač Tickmayer – dvojica kompozitora i instrumentalista iz Novog Sada. Tickmayer nastupa u svom rodnom gradu posle više od 20 godina života i rada u Francuskoj

31. okt 2012

Koncert savremene improvizovane muzike „Ultima armonia“ održaće se u sredu, 31. oktobra, u novosadskoj Sinagogi.

Nakon 27 godina ponovo sarađuju Boris Kovač i Stevan Kovač Tickmayer – dvojica kompozitora i instrumentalista iz Novog Sada. Tickmayer nastupa u svom rodnom gradu posle više od 20 godina života i rada u Francuskoj.

Pored Borisa Kovača (sopran i alt saksofon, bas klarinet) i Stevana Kovača Tickmayera (klavir), u kvartetu nastupaju i Miloš Matić (kontrabas) i Lav Kovač (bubnjevi).

Kompozitori i instrumentalisti Boris Kovač i Stevan Kovač Tickmayer bave se već barem tri decenije improvizativnom muzikom, te istraživanjem odnosa improvizacije i kompozicije. U zajedničkom projektu pod nazivom „Ultima armonia“, oni su u fazi svoje stvaralačke zrelosti odlučili da, polazeći od improvizacije, kreiraju zajedničko muzičko delo otvorene forme. U poetičkom smislu, oni nalaze ontološki „background“ u tradicionalnoj muzici i kulturi panonsko-karpatsko-balkanskih prostora, koji predstavlja njihov zajednički duhovni i kulturno istorijski kontekst. Muzika ovog kvarteta je kolektivni pokušaj da se redefiniše i reafirmiše ideja o ravnopravnom improvizativnom muzičkom dijalogu njenih članova: dijalogu čiji je jezik duboko ukorenjen u tradiciji muzike navedenih prostora. Ovaj kvartet nastoji da svojim slušaocima ponudi jedan dublji arheološko-antropološki sadržaj baziran na bogatim arhaičkim muzičkim „iskopinama“ s ovih prostora. Svojom muzičkom hermeneutikom, učesnici projekta tradiciji daruju nove putokaze i smernice, uzimajući od nje samo onoliko koliko je ona u njihovom iskustvu živa i inspirativna, dajući, pri tome, istoj toj tradiciji sve ono što je uključuje u savremene tokove muzičkog mišljenja.

Pokrovitelj projekta je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine, a realizaciju projekta je podržala Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada.

Ulaznice po ceni od 400 dinara mogu se kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel.021/452-344) od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta u Sinagogi.

Koncert počinje u 20:30 časova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga