Koncert Balaševića noć pred izbore

Noć pred otvaranje birališta u Novom Sadu, odnosno u subotu 5. maja uveče, Đorđe Balašević će sa svojim bendom održati koncert na Trgu slobode

17. apr 2012

Noć pred otvaranje birališta u Novom Sadu, odnosno u subotu 5. maja uveče, Đorđe Balašević će sa svojim bendom održati koncert na Trgu slobode.

Tokom praznika na ulicama Novog sada pojavilo se nekoliko bilborda koji koncert najavljuju pod sloganom „Panonska mornarica NS u matičnoj luci“ i porukama tipa „Mi smo kanda ista banda?“ ili „Sad utuli fenjer, ugasi šibicu“. Aleksa Balašević je poručio da koncert njegovog oca ispred Gradske kuće nema veze sa izborima već je pozicioniran tako da bude „tačno između Oljinog i Đoletovog rođendana“.

Zlonamerni kažu da je koncert ustvari Balaševićevo „vraćanje duga“ vladajućoj partiji za finansijsku podršku filmu „Kao rani mraz“ i što su mu ćerke dobile posao u državnoj administraciji – Jovana u Gradskoj kući, a Jelena u Vladi Vojvodine. Jelena je inače na listi Demokratske stranke za predstojeće lokalne izbore, dok je Đole Balašević već pre četiri godine javno podržavao Borisa Tadića na predsedničkim izborima kada se pojavio na bini na predizbornom mitingu Demokratske stranke.

Koncerti kao podrška određenoj političkoj opciji pred izbore nisu novost, niti su novost da se javne ličnosti javno opredeljuju. Čuvena je turneja „Vreme je“ pred oktbarske promene 2000-te, a i sam Balašević je Novosađanima te godine držao koncert kao podrška tadašnjoj opoziciji.

Analitičari kažu da popularni pevači svojim nastupima na predizbornim skupovima mogu da utiču na neopredeljene birače, odnosno da „u svakom slučaju, ne može da škodi“. Predizborne koncerte ovde je prvi napravio pokojni Željko Ražnatović Arkan na parlamentarnim izborima 1993. godine. Bio je to šou koji je punio sportske hale širom Srbije jer je narod, besplatno, mogao da sluša Cecu, Džeja, Olivera Mandića…

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga