Končar: Onoliko autonomije koliko uspe da se otme

Vojvodina nije osuđena na propast

18. dec 2012

Istoričar Ranko Končar izjavio je večeras da će Vojvodina od Srbije dobiti onoliko autonomije koliko uspe da “otme”. “Stara misao da će Vojvodina u drzavno-pravnom smislu dobiti samo ono što otme, veoma je aktuelna i danas”, rekao je Končar na promociji knjige Miroslava Ilića “Vojvodina direktno” u Skupštini Vojvodine. On je ocenio da se Vojvodini već 20 godina pokušava nametnuti duboko konzervativna, nacionalistička matrica.

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da se pune 24 godine ideja autonomije Vojvodine ponižava, ali je ocenio da je ta ideja uprkos svemu preživela, što svedoči o tome da ona ima “vitalnosti i života”. “Vojvodina je istorijska pokrajina, a rasprava o tome da li je Novi Sad glavni grad ili je sedište pokrajine je idiotska. To je nasilje nad razumom”, kazao je Boarov. On je ocenio da je u toku politička, ekonomska, kulturna, obrazovna, civilizacijska devastacija Vojvodine.

Književnik Nedim Sejdinović ocenio je da ideja Vojvodine ima energiju i nije osuđena na propast, “kako bi to neki voleli”. “Beogradski nacionalisti bi najradije zabranili reč Vojvodina”, rekao je Sejdinović.

Autor knjige Miroslav Ilić ocenio je da bi u Vojvodni trebalo da se raspiše referendum, na kojem bi se građani izjasnili o tome kakvu autonomiju pokrajine zapravo žele.  “To nije secesionizam, već odgovor na pitanje kako bi ova država Srbija trebalo da izgleda”, rekao je Ilić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga