Kon: Potvrđena još 284 slučaja infekcije, sedam osoba preminulo

"Uskoro će biti više testiranja"

05. apr 2020

U Srbiji su u prethodna 24 časa potvrđena još 284 slučaja infekcije korona virusom a sedmoro obolelih je preminulo, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

On je na redovnoj konferenciji za novinare o epidemiji korona virusa kazao da je od poslednjeg izveštaja testirano 959 osoba a da je ukupno inficirano 1.908 osoba od kojih su 1.082 hospitalizovane.

„Ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 51 a među osobama koje su preminule u prethodna 24 časa je pet muškaraca i dve žene čija je prosečna starost iznosila 64,2 godine. Svi su imali pridružene bolesti“, naveo je epidemiolog.

On je kazao da je na beogradskom Sajmu smešteno 88 osoba a da je širom Srbije 98 osoba na respiratorima.

Dodao je da je do sada testirano ukupno 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Krajnje vreme da se strogo pridržavamo maksimalnog smanjenja kontakata

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas rekao da je „krajnje vreme“ da se građani strogo pridržavaju smanjenja kontakata jer su današnje brojke posledica „onog od pre pet i sedam dana“.

„Rezultate ove zabrane kretanja preko vikenda ćemo videti kroz, takođe četiri do sedam dana“, rekao je Kon, na konferenciji za novinare, navodeći da je neka mera potpunog distanciranja došla na dnevni red.

Kako je rekao, „bilo bi bolje da se svi ponašamo kao da je 24 časovni prekid kretanja i da se jednostavno tako ponašamo, da se samo kratko izlazi do prodavnice ako se mora i ništa drugo, na posao i nazad,“, kao i da u tom slučaju možda i ne bi trebalo takvu meru donositi.

Prema njegovim rečima, da bi do toga došlo morao bi da prethodi jasan predlog struke i da se svi članovi tima usaglase, jer bi to bila „vrlo ozbiljna odluka i morali bi da budemo sigurni da bi ona dovela do naglog prekida transmisije zaraze“, a takođe i da procenimo kolika bi bila šteta.

On je rekao da se na društvenim mrežama mogu pročitati poruke protiv zabrana kretanja i da je naročito štetno kada to dolazi od poznatih ličnosti.

Na pitanje o broju testiranih u regionu i da li je trebalo u Srbiji pristupiti masovnom testiranju, on je odgovorio „pitanje je šta se dobija masovnim testiranjem“.

„Sada je pravi trenutak u našem slučaju, to što je to moglo da bude pre nedelju-dve, to je stvar koja će kasnije da se diskutuje zašto smo toliko trapavi bili da nismo mogli da krenemo, ali to nema nikakve veze. Ništa nismo zakasnili, ako krenemo sad nismo zakasnili“, rekao je Kon.

On je dodao i „testirali se ili ne, sve savisi od konakata“.

Darija Kisić Tepavčević: Uskoro će biti više testiranja

Zamenica direktora Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević, rekla je da se dnevno testira 1000 osoba, a da će uskoro taj broj biti veći.

Govoreći na redovnoj konferencije za novinare o broju zdravstvenih radnika koji su zaraženi, navela je da je u Opštoj bolnici u Valjevu 11 osoba pozitivno na virus korona, da se 188 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i još uvek nisu testirane, a biće testirane kada istekne period kućne izolacije. Ukupan broj zdravstvenih radnika u toj bolnici iznosi 1241.

„Kad je Ćuprija u pitanju, 40 zdravstvenih radnika je pozitivno, sedam njih hospitalizovano“, navela je i dodala da je ukupno 880 zaposlenih.

Navela je i da podaci o osobama ne mogu da se sakriju, niti bilo ko ima potrebu za tim, ali se dešava da ne znaju tačne brojeve zato što su angažovani i na drugim zadacima, pa ne saznaju odmah.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga