Kon: Nije vreme za masovne skupove, imaćemo porast obolelih

"Ukoliko se preporučene mere ne budu sprovodile, moguće je da se uvedu obavezne"

12. maj 2020

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da smo daleko od toga da virusa korona nema u cirkulaciji i da se nikako ne smemo opustiti, kako ne bi došlo do porasta oboljevanja.

Kon je u objavi na svom Fejsbuk profilu upozorio da se ne treba preterano opuštati i organizovati masovne skupove u narednom periodu.

„Nikako nije vreme za masovne javne skupove… Još smo daleko od toga da virusa nema u cirkulaciji. Uz preterano opuštanje i povećanu frekvenciju kontakata prilično je verovatno da ćemo imati porast obolevanja posle 18. maja. Niko ne treba da se iznenadi“, napisao je Kon.

Ukoliko se preporučene mere ne budu sprovodile, moguće je da se uvedu obavezne.

„Ipak još uvek može da se spreči. Samo da se sprovode mere. Ako ne može, moraće ponovo da se iz preporuka pređe u obavezno sprovođenje mera“, napisao je epidemiolog na svom Fejsbuk profilu.

Kisić Tepavčević: U mnogim zemljama je popuštanjem mera došlo do blagog skoka zaraženih

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je sa popuštanjem mera moguće da dođe do povećanja broj inficiranih korona virusom ali i dodala da će to zavisiti od samih građana i njihovog ponašanja.

Ona je navela da je virus i dalje prisutan u populaciji ali i da toplo vreme generalno smanjuje verovatnoću prenošenja kapljičnih infekcija.

„Imamo i kontinuirani pad broja pozitivnih, sve to nam ide u prilog, ali je virus i dalje prisutan. U mnogim zemljama je sa popuštanjem mera došlo do blagog skoka zaraženih“, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Govoreći o ponašanju građana posle popuštanja mera, ona je rekla da svako individualno procenjuje rizik.

„Nošenje maski na otvorenom prostoru nije neophodno, posebno ako šetamo sa članovima porodice. Maske treba nositi kada ste u zatvorenim prostorima sa velikim brojem ljudi, poput pošta, banki, javnog prevoza, uz obavezno pranje ruku i da ne dodirujemo oči ili usta. Čak i da se virus nalazi na rukama ne možemo se zaraziti ako ne dodirujemo oči“, kazala je Kisić Tepavčević.

(021.rs, Foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga