Kon: Krizni štab savetodavno telo, sve odluke donosi Vlada

"Svi imamo isključivo savetodavnu odgovornost"

04. avg 2020

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u Novom danu da je Krizni štab isključivo savetodavno telo, a da sve odluke donosi Vlada. „Svi imamo isključivo savetodavnu odgovornost“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, nema dileme da su škole osnovno mesto ne samo obrazovanja, nego i socijalizacije, shvatanja društvenih obaveza…

„Postoji mnogo razloga zašto škole moraju da funkcionišu i da rade, posebno to važi za najmlađi uzrast“, kaže Kon.

Ističe da „ne postoji mogućnost da se virus zaustavi pred školom, to je jednostavno nemoguće. Mi sa otvaranjem škola i dolaskom đaka omogućavamo i virusu da uđe u te škole, to je jednostavno tako“, kaže on.

Govoreći o situaciji sa koronavirusom, kao i jučerašnjem padu broja novoobolelih, Kon kaže da nije pitanje samo tog broja, već da postoji niz drugih podataka, poput broja pregleda…

Dolazi do smirivanja situacije, Beograd je uvek nesiguran zbog broja ljudi. Ukoliko bi došlo do pogoršanja i da vidimo jasno povećanje aktivnosti virusa upravo u školama, tu je bitno shvatiti, da bilo koji đak koji ima bilo kakve tegobe respiratorne, ne sme da ide u školu, i to će biti novi izazov“, rekao je.

Istakao je da postoji ogroman broj onih koji uopšte ne znaju da imaju zarazu.

„Postoje takozvani neprijavljeni kontakti. Oni sa kojima razgovaramo, koji su pozitivni, oni sada ne daju više sve podatke o svojim kontaktima, jer znaju da su kontakti izloženi obaveznoj samoizolaciji“, rekao je.

Dodao je da „moramo da shvatimo da se mora živeti s ovim virusom„.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, rekao je da je to merenje prisustva antitela.

„Antitela se gube nakon nekoliko meseci, onda je pitanje i procene kolektivnog imuniteta samo na osnovu antitela upitno“, kaže.

Prema njegovim rečima, Krizni štab kao telo je savetodavan, sve odluke donosi Vlada.

„Svi imamo isključivo savetodavnu odgovornost“, rekao je Kon.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga