Kon: Jedini način da se spreči širenje zaraze je sprečavanje kontakata

U poslednja 24 časa 131 pozitivan, ukupno obolelih 659, dve osobe su preminule. Policijski čas vikendom od 15 časova

28. mar 2020

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je jedini način da se spreči masovnije širenje zaraze da se spreče kontakti i oni se moraju zaustaviti.

„Ako ne na drugi način, onda će morati rigorozno“, rekao je Kon.

Naveo je da se sada dešava strmi porast širenja virusa, pa je juče broj zaraženih bio 42, a danas je 71.

To pokazuje da sutra može da dođe do zaravnjenja za jedan dan, pa da onda kreće naviše, a to ide ka tome da broj zaraženih bude desetostruko veći do kraja nedelje.

U toj situaciji se postavlja pitanje da li su potrebne rigoroznije mere, rekao je.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u poslednja 24 časa 371 čovek testiran na korona virus od kojih je 131 pozitivan – što znači da je 659 ukupno obolelih.

„Na bolničkom lečenju je njih 334, od čega ih je 49 na respiratoru što znači da su u ozbiljnom i teškom stanju“, rekao je Lončar.

Takođe, dve osobe su umrle, što čini ukupno deset preminulih. Jedno je žena, koja je osam dana bila na respiratoru i koja je imala propratne tegobe sa štitnom žlezdom.

„Osam dana je trajala borba za njen život. Drugi, koji je preminu u Nišu, imao je 57 godina s neregulisanim dijabetom, hipertenzijom i problemima s koagulacijom krvi“, rekao je Lončar.

Policijski čas vikendom će počinjati u 15 sati

Ministar zdravlja izjavio je da je na sednici Vlade Srbije odlučeno da se zabrana kretanja vikendom produži, odnosno da počinje u 15 umesto u 17 sati.

„Produžićemo policijski čas vikendom, jer odgovorna država ne može da gleda da se ovakve stvari dešavaju. Da li je moguće da moramo da uvedemo policijski čas od 24 sata da bi neko shvatio da može da ugrozi sebe, svoje najbliže i svoju okolinu. Molim vas razmislite o svojim potezima i šta radite“, naglasio je on.

Govoreći o medicinskoj opremi za borbu protiv korona virusa, Lončar je rekao da Srbija ima dovoljno opreme za trenutne uslove kako bi zaštitila zdravstvene radnike.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga