Kon: Izlazimo iz epidemije, ali ostaje zabrana okupljanja

"Drugi talas može da se očekuje na jesen ili na zimu"

25. apr 2020

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da sada sigurno izlazimo iz epidemije, ali i da je siguran drugi talas koji može da se očekuje na jesen ili na zimu.

„Posmatrano na našoj teritoriji sigurno izlazimo iz epidemije, bar ovog talasa, sigurno da možemo da očekujemo na jesen ili poznu jesen ili zime sledeće godine“, rekao je Kon za TV Prva.

Kon je naveo da se moramo vratiti u život i da bi bilo jako loše da se ponovo jave obolevanja i ubrzanja prenošenja.

„Sve zavisi da li ćemo poštovati mere ili ne. Onog momenta kada se bude skinulo vanredno stanje i zabrana kretanja, tada ćemo videti koliko smo sposobni da poštujemo mere. Sigurno je potpuno da će biti zabrane okupljanja na javnom prostoru“, istakao je Kon, prenosi B92.

Na pitanje da li je dobro da se jedan deo dece zarazi tokom leta, kaže da bez kolektivnog imuniteta nema prestajanje epidemije.

„Da li će kolektivni imunitet da se stekne prirodno prokužavanjem ili vakcinacijom, to je dobro poznato u medicini. Za decu sigurno neće biti vakcinacije jer je ova bolest izuzetno blaga za njih. Deca moraju da se prokuže. Do prokužavanja bi u svakom slučaju došlo, samo se ubrzava u školi“, objasnio je Kon.

On je najavio da se tokom leta planira testiranje velikog uzorka populacije, dodavši da nije verovatno da će ostati karantin za ljude koji dolaze iz inostranstva.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga