Komšić: Zabrinutost EK zbog nasilja na izborima je opravdana

Incidenti koji su se dešavali na lokalnim izborima u prethodne dve godine nikada nisu istraženi, na šta je pažnju skrenula i Evropska komisija

11. nov 2015

Politikolog i akademik Vojvođanske akademije nauke i umetnosti (VANU) Jovan Komšić ocenio je danas da je zabrinutost, koju je Evropska komisija izrazila zbog inicidenata na poslednjim izborima na lokalnom nivou, utemeljena i opravdana.

Evropska komisija navela je u svom izveštaju o napretku Srbije u procesu evrointegracija da su pojedini lokalni izbori i događaji protekli uz nasilje, zastrašivanja i neregularnosti, i dodala da ti slučajevi još uvek nisu istraženi.

Komšić je za Radioteleviziju Vojvodine rekao da je to upozorenje na vreme upućeno svim političkim akterima u Srbiji, a pre svega vlastima koje su, kako je kazao, najodgovornije za obezbeđenje onoga što je elementarna pretpostavka demokratije, a to su slobodni, fer i pošteni izbori.

Prema njegovim rečima, ukoliko vlasti u Srbiji žele da se zemla približava Evropskoj uniji, onda će morati da povedu računa o ovom upozorenju, jer je Vojvodina, kao političko polje, “veoma osetljivo i senzibilno na svaki vid ugrožavanja elementarnog demokratskog prava”.

On je rekao da Vojvodina ima tradiciju da se građani, od prvih višestranačkih izbora devedesetih na ovamo, na izborima bez velikih incidenata opredeljuju za različite političke opcije i pokazuju visok stepen političke kulture.

„Incidenti koji su se dešavali na lokalnim izborima u prethodne dve godine na neki način upozoravaju da se može ići korak unazad u svemu tome i to ne bi bilo dobro ni za koga, a pre svega za građane“, kazao je Jovan Komšić.

On je ocenio da je moguće i da će upozorenje iz Brisela biti prihvaćeno i da će incidenti biti predupređeni, ali da je moguća i druga tendencija, u kojoj vlasti neće imati kontrolu nad onima koji prave incidente.

Na pitanje čija je krivica jer učesnici incidenata na prethodnim lokalnim izborima nisu još uvek procesuirani, Komšić je istakao da su za to krivi isključivo državni organi koji nisu istražili postupak, a onda ga i procesuirali u pravosudnom sistemu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga