Komšić: Vojvodina liči na Sloveniju od pre 25 godina

"I Slovenci su, podsetiću, otvoreno pitali kakva je tu računica, koja je dobit, koliki su troškovi..."

14. okt 2012

Politički analitičar, akademik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti Jovan Komšić izjavio je da se Vojvodina danas nalazi u sličnom položaju kao Slovenija krajem osamdesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji.

Komšić je za današnji novosadski Dnevnik rekao da bi Vojvodina, koja počiva na evropskoj kulturološkoj matrici, bila najveći gubitnik ukoliko bi Srbija odustala od evropskih integracija, ali i najveći „bolesnik“ u takvoj antievropskoj Srbiji.

„I Slovenci su, podsetiću, otvoreno pitali kakva je tu računica, koja je dobit, koliki su troškovi…“, kazao je Komšić.

On je ocenio da je u Srbiji na delu rascep između građanskog modernističkog i evropskog koncepta, na jednoj strani, i nacionalističkog koncepta devetnaestovekovne države, na drugoj.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da je građanska matrica u Vojvodini većinska, jer se to potvrđuje i u izbornim ciklusima i u svim sociološkim istraživanjima.

„Presecanje komunikacija sa Evropom od Vojvodine bi napravilo najvećeg bolesnika unutar zatvorene i izolovane Srbije, koja traži identitet u nekoj vrsti replike Belorusije, a što smo već videli devedesetih godina“, upozorio je Komšić.

Dodao je da je proevropska politika jedina šansa i za Vojvodinu i za Srbiju.

„Osim ukoliko neko ne smatra da tu šansu imamo u izvozu ‘pink pantera’ i najsurovije mafije u Evropu, belog roblja, azilanata… A to su upozorenja koja već dobijamo“, kazao je Komšić.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga