Komšić: Odlaganje bi bilo Tadićev autogol

Politički analitičar dr Jovan Komšić upozorio je na to da bi vezivanje pitanja prenosa ustavnih nadležnosti Voj…

09. juna 2009

komsic.jpgPolitički analitičar dr Jovan Komšić upozorio je na to da bi vezivanje pitanja prenosa ustavnih nadležnosti Vojvodini i potvrde pokrajinskog statuta za najavljeni proces regionalizacije bilo nedopustivo s legalističkog aspekta, ali i politički pogubno za aktere vlasti. I to, kako je rekao, prvenstveno za Demokratsku stranku, jer bi time bila dovedena u pitanje njena proevropska orijentacija. On je za “Dnevnik” kazao da zbog toga ne veruje da ponovljena poruka predsednika Srbije i lidera demokrata Borisa Tadića da “pitanje zakona o nadležnostima i statuta Vojvodine treba da bude rešeno tako što će biti smešteno u ideju regionalizacije i ravnomernog regionalnog razvoja Srbije” znači i najavu daljeg odlaganja primene važećeg Ustava kada je reč o pokrajinskoj autonomiji.
– Ako bi DS dozvolio da se usvajanje statuta zagubi u maglovitoj priči o regionalizaciji, ta stranka bi izgubila ne samo podršku proevropski opredeljene Vojvodine već bi ostavila prostor za jačanje drugačijih političkih strategija koje zagovaraju druge stranke – ocenio je Komšić.
Po njegovim rečima, ideje unitarne etničke države i simetrične regionalizcije nisu bili deo politike DS-a, već DSS-a; istovremeno, strategiju osporavanja Vojvodine baštini SRS, dok SNS dozvoljava samo fasadnu autonomiju.
– Kod građana Vojvodine, koji su prirodni saveznik evropske politike koju je uvek nosio DS, to bi svakako izazvalo apatiju, zbog čega bi se otvorio prostor za te druge politike koje nikako nisu deo savremenih evropskih standarda – smatra Komšić.
Uz to, kako je naveo, odlaganje vojvođanskog statuta u nedogled bilo bi i “opasna obmana javnosti i potcenjivanje zrelosti i sposobnosti Vojvođana da artikulišu svoje političke interese, ali i obmana svih proevropski opredeljenih političkih struktura iz cele Srbije”.
– Bilo bi politički veoma rizično izgubiti Vojvodinu u kontekstu proevropske politike, a zarad nekih trenutnih stranačkih kompromisa o podeli vlasti. Zato ne verujem da DS i njegov prvi čovek, koji je i šef države, mogu dati takav autogol – ocenio je Komšić.
On kaže da je inicijativa za početak procesa regionalizacije koju je pokrenuo Tadić pozitivna i da je treba podržati, ali smatra da nije moguće vezivanje statuta APV za taj proces, koji će se, po rečima samog predsednika, realizovati u dve faze, od kojih će prva biti okončana do 2013, a druga do 2020. godine.
– Ukoliko bi statut i zakon bili strpani u taj paket “2013–2020. godina”, to bi bilo loše po samog predsednika Srbije, koji je odgovoran za realizaciju Ustava. Zato ne verujem da predsednik misli na tu vrstu odlaganja ustavne obaveze koja se odnosi na usvajanje vojvođanskog statuta – rekao je Komšić.
Sagovornik „Dnevnika” je ukazao i na to da je i dosadašnje kašnjenje s prenosom ustavnih nadležnosti Pokrajini “neoprostivo dugo”, te da bi svako dalje odlaganje tog pitanja bilo vrlo loša politička odluka u kontekstu približavanje Srbije standardima EU. Komšić, koji je i član ekspertskog tima novoformiranog Nacionalnog saveta za decentralizaciju koji treba da definiše političku strategiju tog procesa, kaže da je odluka Vlade da formira to telo ipak predstavlja znak da postoji spremnost da se ozbiljnije pristupi tom poslu.

Ipak se pokreće

Komentarišući nedorečenost poruke predsednika Tadića o sudbini statuta APV, ali i, s druge strane, nedavnu najavu ministra Milana Markovića iz DS-a da će se “omnibus 2” ipak “vrlo brzo naći u parlamentu”, Komšić kaže da političari često pribegavaju nedorečenim porukama jer im to otvara mogućnost za prilagođavanje političke taktike različitim situacijama. „Ipak, ova izjava ministra Markovića, koji je, inače, dugo bio neodređen kad je reč o tom pitanju, nagoveštava najavu konačnog usvajanja statuta i zakona o prenosu nadležnosti”, smatra naš sagovornik.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga