Komšić: Ako je statut sapunica, onda čekamo hepiend

Politički analitičar prof. dr Jovan Komšić kaže da će se tek kad vojvođanski statut dođe u transparentnu proc…

10. okt 2009

komsic.jpgPolitički analitičar prof. dr Jovan Komšić kaže da će se tek kad vojvođanski statut dođe u transparentnu proceduru, odnosno pred republički parlament, videti ko su akteri blokade ovog procesa. On je, povodom obnovljenih poruka iz SPS-a da ta stranka neće podržati ništa što ima obeležje državnosti, ali i priznanja predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da bi statut bio odavno usvojen da su prihvaćene sugestije socijalista, ocenio da je tu reč samo o načelnom stavu „odbrane državnosti“, odnosno „jednom od klasičnih političkih scenarija“. Komšić je pri tome ukazao na to da se u kontekstu statuta nedvosmisleno pokazala i nekonsekventnost politike SPS-a, pošto su poslanici te stranke u vojvođanskom parlamentu podržali vojvođanski statut.
– Politika je često neka vrsta teatra, u kojem postoje oni koji stalno „brane“ državu od onih koji je „ugrožavaju“. A u suštini, to je sve tehnologija tranzicione politike u Srbiji u kojoj i socijalisti imaj svoju rolu: oni su ti koji „brane državu“. Branili su državu i devedesetih godina prošlog veka, a brane je i u 21. veku, kao što to čine i drugi akteri – i predalagači statuta i oni drugi. I svi su protiv državnih nadležnosti Pokrajine, ali ne preciziraju šta podrazumevaju pod državom i gde su granice države – napominje naš sagovornik.
Komšić, međutim, podseća na to da u važećem Ustavu Srbiju, koji je nastao na osnovu dogovora DS-a, DSS-a i SRS-a, jasno stoji da su autonomne pokrajine i lokalna samouprava oblici ograničavanja centralne vlasti.
– Zato socijalisti i svi drugi koji osporavaju statut treba precizno da kažu koje to odredbe predloženog statuta APV prelaze liniju autonomnosti i poprimaju kvalitete državnosti – upozorava Komšić, istovremeno napominjući da takvu ocenu, zapravo, može izneti jedino Ustavni sud Srbije, dok drugi subjekti mogu samo da „frustriraju i neurotizuju javnu scenu Srbije pričom da statut Vojvodine sadrži prerogative državnosti“.
Po Komšiću, jasno je da se radi o politici proizvodnje „babaroga“.
– U svakom slučaju, najbitnije je da li će se na kraju ove španske serije koja je napravljena od statuta naći rešenje na „španski način“, a koje je, inače, vrlo produktivno. Naime, model odbrane autonomije španskih regija i provincija pokazao se kao najbolji model odbrane državnog jedinstva – zaključio je Komšić.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga