KOMS osudio zloupotrebu mladih u političke svrhe

"Takve zloupotrebe imaju mnogobrojene negativne efekte na druge mlade i čitavu zajednicu"

05. maj 2020

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) osudila je danas, kako su naveli, najnovije političke zloupotrebe mladih i udruženja mladih zbog delovanja „Udruženja za zaštitu mladih“, koje zvanično stoji iza poziva na kontraprotest svakog dana u 20.30.

Ta organizacija, koja je, kako je navela, najviše nezavisno predstavničko telo mladih, saopštila je da je delovanje udruženja predstavljeno kao spontano okupljanje i izražavanje političkog stava, ali da je zapravo primer zloupotreba mladih u političke svrhe.

Kako je KOMS ocenio, takve zloupotrebe imaju mnogobrojene negativne efekte na druge mlade i čitavu zajednicu.

„Skrivanjem iza udruženja mladih i prebacivanjem sopstvene političke odgovornosti u tom procesu, mladi podnose teret za govor mržnje, netrpeljivost, nasilno političko delovanje, zakonsku nedodorljivost, čime se kvari ugled mladih u društvu, razvija strah i nesigurnost kod drugih mladih, podstiče želja da se na jednak ili gori način obračunavaju sa svojim neistomišljenicima i slično“, naglasio je KOMS.

Dodaju da da se takvim delovanjem političkih aktera degradira sav napor koji ta i druge organizacije mladih godinama čine kako Srbiju učinili „boljom i vrednom ostajanja mladih u njoj“.

KOMS je pozvao sve političke aktere da se suzdrže od zloupotrebe mladih kao alata u svojim borbama i da sami pokušaju da savladaju načine izražavanja političkih stavova u skladu sa najvišim standardima demokratije i kulturom dijaloga dajući primer svima ostalima, pa i mladima.

„Pozivamo i sve mlade, udruženja i saveze da svoje delovanje usmere ka razvoju zajednice i kapaciteta drugih mladih, da svoj politički stav izražavaju glasno i hrabro, vodeći se argumentima i poštovanjem drugih jer tako svi zajedno svojim delima, gradimo društvo u kome vladaju prave vođe: dijalog, politička kultura, razumevanje i solidarnost“, dodaje KOMS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da iza kontraprotesta koji se održavaju u 20.30 ne stoji vladajuća Srpska napredna stranka, već udruženje mladih.

Na tim protestima se mogu čuti skandiranja protiv opozicionih lidera preko razglasa dok mladići na krovovima zgrada pale baklje, a predstavljaju reakciju na antivladinu akciju „Bukom protiv diktature“ koja se održava svaki dan u 20.05.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga