Kompaniji Energo Zelena u Inđiji uručena dozvola za rad

Nije objašnjeno zašto je Energo Zelena do sada bila bez dozvole za rad

11. maj 2015

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dodelio je danas integrisanu dozvolu preduzeću Energo Zelena u Inđiji za rad celokupnog postrojenja i obavljanje aktivnosti u vezi sa preradom životinjskog otpada.

Resorni sekretar Slobodan Puzović uručio je dozvolu za rad direktoru Energo Zelene u Inđiji Tomu Hansonu.

„Postrojenje u Inđiji je praktično prva kompanija koja u Srbiji ima ovakvu vrstu dozvole, što znači da jedino oni mogu da, u skladu sa visokim standardima Evropske unije, upravljaju animalnim otpadom, a da pri tome ne izazivaju zagađenje životne sredine“, rekao je Puzović.

On je naveo da se, po raspoloživim podacima, u Srbiji generiše oko 250.000 tona animalnog otpada godišnje.

Puzović je podsetio da u Srbiji trenutno postoje samo dve kafilerije, koje rade određenim kapacitetima i ne ispunjavaju sve, a naročito ekološke uslove, u skladu sa evropskim standardima, i pritom mogu da prerade samo nekoliko desetina hiljada tona od ukupne količine koja se generiše.

Propisno se sakupi i preradi oko 70.000 tona životinjskog otpada, a 180.000 tona nestane u prirodi na nepropisno uređen način, što predstavlja veliki rizik po zdravlje stanovništva i veliki negativni uticaj na životnu sredinu kod zagađenja zemljišta i voda, kazao je Slobodan Puzović.

Dodao je da će Energo Zelena sa projektovanim kapacitetom od 150.000 tona prerade animalnog otpada godišnje moći da pokrije veći deo potreba Srbije.

Direktor Energo Zelene Tom Hanson rekao je da ovo preduzeće ne radi od novembra prošle godine, jer se suočava sa različitim problemima, a pre svega sa nedostatkom sirovine i dodao da će zahvaljujući danas dobijenoj dozvoli Energo Zelena što pre početi sa poslovanjem.

Danas nije objašnjeno zašto Energo Zelena nije ranije dobila dozvolu za rad i zašto je bilo najavljeno da će slučaj završiti pred međunarodnom arbitražom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga