Kompanija Bio Save kažnjena zbog objavljivanja neistinitih informacija o konkurenciji za matične ćelije

Kazna od milion dinara zbog nepoštene tržišne utakmice

15. jula 2019

Privredni sud u Beogradu kaznio je kompaniju Bio sejv (Bio Save) iz Beograda sa milion dinara, zbog objavljivanja neistinitih informacija o konkurentskom preduzeću CORD iPS iz Novog Sada, odnosno zbog “nepoštene tržišne utakmice”.

Bio sejv je 7. jula 2017. godine, na društvenoj mreži Fejsbuk, objavio neistinitu tvrdnju da je nemačka kompanija Seracel (Seracell), čiji je eksluzivni zastupnik za Srbiju firma CORD iPS, da “Seracel od danas ne prima nove uzorke matičnih ćelija, već trudnice upućuje na Vita 34”, podsetio je Privredni sud u obrazloženju presude, u koju je Autonomija imala uvid.

Firma Bio sejv je pet dana nakon prve, objavila na Fejsbuku i sponzorisanu objavu iste neistinite sadržine, naveo je Privredni sud, koji je Bio sejvu zabranio “dalje vršenje radnji nepoštene tržišne utakmice” prema firmi CORD iPS.

Sud je obavezao Bio sejv da tužiocu, firmi CORD iPS, nadoknadi i troškove parničnog postupka, u iznosu od oko 400.000 dinara.

Direktorica CORD iPS-a Jovanka Srdić kazala je da je velika šteta što je ta kompanija sudsku presudu čekala čak dve godine da bi dokazala da je bila na meti nepoštene tržišne utakmice.

“Iz presude se jasno vidi da je sporna objava kompanije Bio Save imala za cilj da uruši poslovanje svog konkurenta, ali je nažalost dovela i do urušavanja poverenja klijenata u čuvanje matičnih ćelija. Iako smo čekali pravdu u Srbiji čak dve godine, iz Nemačke je stigla ekspeditivno i naša kompanija je preuzela zastupništvo Vita34 kompanije, koju je do tada zastupao upravo Bio Save”, navela je Jovanka Srdić novinarima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga