- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Komora: Zbog kašnjenja Uprave za veterinu životinje ostale bez pomoći

Veterinarska komora Srbije saopštila je danas da je projekat međunarodne pomoći poplavljenom području koji je ta komora trebalo da sprovede u saradnji sa Svetskom organizacijom za zaštitu životinja (World Animal Protection) otkazan zbog propusta Uprave za veterinu Srbije pri Ministarstvu poljoprivrede.

Uprava za veterinu je propustila da blagovremeno potpiše ugovor o saradnji, navodi se u saopštenju za javnost Veterinarske komore i dodaje da je projekat trebalo da stupi na snagu 15. jula ove godine.

Navodi se da je Uprava za veterinu potpisala ugovor tek 28. jula, ali je Direkcija za operacije u katastrofama Svetske organizacije za zaštitu životinja ocenila da više nije moguća blagovremena primena predloženih mera, jer se kosi sa njihovim standardnim operativnim procedurama.

Predloženi projekat imao je za cilj ublažavanje problema izazvanih poplavom, kroz vakcinaciju životinja i dostavu paketa lekova veterinarskim organizacijama u Srbiji.

Pomoć je, između ostalog, trebalo da podrazumeva i nabavku dijagnostičkih klopki za komarce, s ciljem nadzora groznice zapadnog Nila i plavog jezika.

„Na žalost, ništa od ovog nije ostvareno u Srbiji onda kada je bilo najpotrebnije, i to zbog kašnjenja Uprave za veterinu u obavljanju formalne procedure provere i potpisivanja sporazuma o saradnji“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je ovakav epilog bez presedana u istoriji Svetske organizacije za zaštitu životinja, koja je dugačka punih 50 godina.

„Pojedine osobe iz javne službe pale su na ispitu solidarnosti i profesionalnosti. Na žalost, na štetu onih kojima je pomoć bila najpotrebnija“, ocenila je Veterinarska komora Srbije (VKS).

Ekspert Svetske organizacije za zaštitu životinja Huan Karlos Muriljo boravio je u Srbiji od 8. do 15. juna i u tom periodu je, uz učešće predstavnika Veterinarske komore i Uprave za veterinu, sagledana situacija na terenu i predložena dinamika aktivnosti.

Današnje saopštenje su potpisali predsednici Komore i njenog Upravnog odbora, Grgo Tikvicki i Radoš Railić, a izveštaj je sačinio predstavnik VKS u Svetskoj veterinarskoj asocijaciji Zoran Katrinka.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!