Komisija Vodovoda: Fabrika vode u Zrenjaninu nije ispunila nijedan uslov iz ugovora

"Rad postrojenja preopterećuje i ugrožava celokupan sistem vodovoda i kanalizacije"

22. jan 2021

Fabrika vode u Zrenjaninu nije ispunila nijedan od 34 tehnička uslova – navela je u izveštaju komisija stručnjaka koju je formiralo preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

U izveštaju je komisija konstatovala da postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava tehničke uslove iz javne nabavke i da rad postrojenja preopterećuje i ugrožava celokupan sistem vodovoda i kanalizacije Zrenjanina.

Konstatovano je da je rad postrojenja nestabilan zbog čestih havarija, da pojedini delovi postrojenja nisu adekvatno zaštićeni od spoljnog uticaja, i da dezinfekcija prečišćene vode nije obavljana na propisan način.

Zaključeno je da su česti prekidi rada postrojenja dovodili do znatnog broja kvarova vodovodne mreže.

U izveštaju je navedeno da 13 od 105 uzoraka prečišćene vode nije bilo u skladu s Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, a u 36 uzoraka su pojedini parametri bili na gornjoj granici maksimalne dozvoljene vrednosti.

Komisija je navela da su gubici vode višestruko prevazilazili propisanu granicu do pet odsto čime je bilo ugroženo i izvorište iz kojeg se snabdeva Zrenjanin.

Navedeno je i da otpadne vode nisu tretirane i da je njihova ukupna količina višestruko prevazilazila dozvoljene vrednosti čime je ubrzano propadanje kanalizacionog sistema.

Od fabrike vode za pojedine tehničke uslove nisu dobijeni traženi podaci, a komisija je navela da joj nije dostavljen ni Elaborat zaštite od požara u postrojenju koji je deo projektne dokumentacije.

Siniša Gajin, zadužen za informisanje u „Vodovodu i kanalizaciji“, kazao je da će v.d. direktora tog preduzeća, pošto o izveštaju komisije stručnjaka obavesti Nadzorni odbor i osnivača tog preduzeća – Grad Zrenjanin, „doneti odluku u skladu sa ugovorom i zakonskim propisima“.

Upotreba vode iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu za piće je zabranjena već 17 godina zbog nedozvoljene količine arsena, a novo postrojenje – Fabrika vode, prestalo je da radi sredinom decembra zbog eksplozije.

Iz Fabrike se ne oglašavaju, ali su ranije tvrdili da je voda koju su isporučivali, zadovoljavajućeg kvaliteta i da su zbog toga očekivali ukidanje zabrane njenog korišćenja za piće.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBska vakcina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga