Komisija UN-a predlaže legaliziranje prostitucije

Izvješće UN-a napravljeno je kao dio borbe protiv HIV-a, a isto izvješće predlaže i da se u zakonima napravi jasan odmak od trgovine ljudima odnosno robljem od prostitucije

25. jul 2012

Komisija Ujedinjenih naroda za „HIV i Zakone“ predložila je u svom posebnom izvješću svim zemljama svijeta da odbace zakone koji kažnjavaju prostituciju, odnosno da dekriminaliziraju prostituciju. Posebno izvješće spominje i termin „sporazumni seksualni odnos punoljetnih osoba“, kao termin preko kojeg bi se legalizirala prostitucija. Izvješće UN-a napravljeno je kao dio borbe protiv HIV-a, a isto izvješće predlaže i da se u zakonima napravi jasan odmak od trgovine ljudima odnosno robljem od prostitucije.

Sporazumni seksualni odnos

Izvještaj tako predlaže i da se u prostituciju odnosno u „sporazumni seksualni odnos“ ubaci odnos između osoba istog spola te da se naglasi da je riječ o „dobrovoljnom odnosu“ koje ne počiva na prisili.

Osim kontroverzi oko prostitucije, izvješće spominje i slobodno „korištenje ubrizgavajućih droga“ i to na način da se ne kažnjava korisnik koji bude zatečen u toj radnji. Naime, jedino bi trebalo kazneno postupati prema osobama koji tim radnjama dovode u opasnost druge ljude.

Na izvještaju radilo 15 bivših šefova država

„Sa sadašnjim zakonima ljude se izravno šalje u podzemlja, a ondje su daleko od osnovnih zdravstvenih usluga što povećava rizik od HIV-a“, navodi se u izvještaju.

Globalnu komisiju UN-a koja je predložila ovakve zakone čini 15 bivših šefova država te niz pravnih stručnjaka te HIV odnosno AIDS aktivista.

(Index.hr)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga