Komisija: Slične cene kod sedam prodavaca potrošačke elektronike

Komisija sumnja da prodavci potrošačke elektronike nisu samostalno formirali maloprodajne cene proizvoda

22. feb 2021

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je u postupke ispitivanja povrede konkurencije, pokrenute protiv firmi Komtrejd (Comtrade) distribicija, Roming elektroniks (Roaming Electronics) i Tehnomanija, uključila i Gigatron eksport-import, Tehnomediju, Emecetu (Emmezeta) i XLS.

Analizirajući uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom, Komisija je tokom 2020. godine utvrdila da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi ta roba istih ili približno istih cena.

Komisija sumnja da prodavci potrošačke elektronike nisu samostalno formirali maloprodajne cene proizvoda, već u saradnji sa uvoznicima i distributerima – Komtrejd distribucija, Roming elektroniks i Tehnomanija.

„Određivanje cene u daljoj prodaji kao posebna vrsta povrede konkurencije, može biti učinjena kako samo od strane dobavljača, tako i od strane dobavljača i maloprodavca, u kojem slučaju je maloprodavac zajedno sa dobavljačem odgovoran za ovu vrstu povrede konkurencije“, navela je Komisija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Sinodovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga