Komisija Saveta Evrope: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Vlasti u Srbiji da delotvorno sprovode Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina i javno priznaju da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid

16. maj 2017

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) Saveta Evrope (SE) pozvala je Srbiju da prizna genocid u Srebrenici iz jula 1995. godine, upozorila na delovanje fudbalskih navijačkih grupa „uključenih u nezakonite i kriminalne aktivnosti“, kao i na rastući govor mržnje i nasilje prema Romima i članovima LGBT populacije.

EKRI, čiji je zadatak borba protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije u Evropi, izrazio je u juče objavljenom izveštaju žaljenje zbog sporog napretka u procesuiranju ratnih zločina.

Komisija ocenjuje i da su se regionalne tenzije na prostoru bivše Jugoslavije naglo pogoršale u poslednjih nekoliko meseci.

U izveštaju se, uz konstataciju da se Srbija izvinila za Srebrenicu, preporučuje srpskim vlastima da „delotvorno sprovode Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina i javno priznaju da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid“.

U dokumentu se takođe izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izveštavanjem. Podseća se da je Komesar SE za ljudska prava Nils Muižnieks 2015. godine upozorio da je postala uobičajna praksa u Srbiji da visoki javni zvaničnici verbalno napadaju novinare nazivajući ih „izdajnicima“ i „stranim plaćenicima“.

Takođe se navodi da mediji nastavljaju da prenose govor mržnje političara i drugih javnih ličnosti, pojačavajući time njegovo dejstvo.

Upozorava se na „tabloidizaciju“ štampanih medija koji se bore za ekonomsku egzistenciju i povećanje broja rijaliti programa na televiziji.

EKRI je posebno zabrinut zbog delovanja fudbalskih navijačkih grupa, koje su, kako se navodi u izveštaju, uključene u nezakonite i kriminalne aktivnosti. Ističe se da su navijačke grupe povezane s desničarskim organizacijama koje su povezane sa nacionalističkim političarima i organizovanim kriminalom.

Komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije pozdravila je donošenje zakona protiv diskriminacije, zapošljavanje policajaca pripadnika albanske nacije, kao i to da Strategija protiv diskriminacije predviđa donošenje zakona o registrovanju istopolnih veza.

Napredak je postignut u izradi ličnih dokumenata za Rome i povećanju broja romske dece koja se upisuju u škole, navodi se u izveštaju.

EKRI ocenjuje da stepen nasilja prema Romima ostaje na visokom nivou i dodaje da samo šest odsto romske dece ide u vrtić a 46 odsto završi osnovno obrazovanje.

U važnim delovima javnog sektora gotovo da nema nijednog zaposlenog Roma, a 72 posto svih romskih naselja su i dalje divlja, navodi ova komisija.

EKRI je osnovan 22. marta 1994, s ciljem suzbijanja rasizma, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije koji ugrožavaju ljudska prava i demokratske vrednosti u Evropi. Analizirajući stanje u državama članicama Saveta Evrope, EKRI donosi preporuke kojima je cilj revizija zakonodavstva članica, te njihove politike i drugih mera za borbu protiv rasizma. Preporuke EKRI nisu obavezujuće, ali se u državama članicama ozbiljno razmatraju i uglavnom sprovode u delo.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga