- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Komesar UN za ljudska prava: Ratko Mladić je oličenje zla

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozdravio je današnju presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću kao „značajnu pobedu za pravdu“.

U saopštenju Al Husein je rekao da je Mladić „oličenje zla“ a da je njegovo suđenje „oličenje onoga šta predstavlja međunarodna pravda“.

„Mladić je predvodio neke od najmračnijih zločina koji su se dogodili u Evropi od Drugog svetskog rata, donoseći teror, smrt i razaranje hiljadama žrtava, i tugu, tragediju i traumu bezbrojnim drugim“, napisao je komesar UN za ljudska prava.

On je naveo da je današnja presuda „upozorenje za počinioce takvih zločina da neće izbeći pravdu, bez obzira koliko su moćni i koliko dugo to može da potraje“ i dodao da će oni morati da odgovaraju za to što su počinili.

Haški tribunal danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!