Komersant: Presuda Mladiću logična, podvukla crtu ispod rata u BiH

Presuda Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, koja je odredila jednog od ključnih krivaca za rat u BiH, podvlači crtu ispod te tragedije, ocenjuje moskovski dnevnik Komersant

23. nov 2017

Presuda Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, koja je odredila jednog od ključnih krivaca za rat u BiH, podvlači crtu ispod te tragedije, ocenjuje današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da je na sudu pročitan samo rezime presude, ali da je sudija smatrao neophodnim da navede u detaljima celi niz konkretnih zločina koje su izvršili Mladićevi potčinjeni, posle čega je, kako ocenjuje, „osuda izgledala potpuno logično“.

Dnevnik piše da je reakcija na presudu tribunala na Balkanu takodje bila očekivana, da su je neki nazvali „pobedom pravednosti, a neki kaznom nad srpskim herojem“.

„U tom horu veoma uzdržano su prozvučale reči današnjeg ključnog srpskog političara, predsednika Aleksandra Vučića, koji je rekao da ne treba plakati nad prošlošću već gledati u budućnost“, dodaje Komersant.

„To ostavlja nadu da će presuda Mladiću, koja je odredila jednog od ključnih krivaca bosanskog rata, makar i preliminarno podvući crtu ispod te tragedije. Tada će i u Haškom tribunalu, koji krajem godine prestaje da radi, moći da tvrde da su ispunili svoj cilj“, ocenjuje dnevnik.

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je u sredu nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene tokom rata u BiH.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga