Komemoracija žrtvama Racije u Čurugu

U Topalovom magacinu konačno će biti osnovan Muzej žrtava Racije?

04. jan 2013

U mestu Čurug u vojvođanskoj opštini Žabalj danas je održana komemoracija žrtvama zloglasne Racije, tokom koje su 1942. godine mađarski okupatori pobili i pod led Dunava i Tise bacili više hiljada građana Novog Sada, Bečeja, Srbobrana i 12 mesta iz Šajkaške oblasti.

Komemoracija je održana kod zgrade takozvanog Topalovog magacina u Čurugu. U Čurugu je tokom Racije pobijeno 30 odsto tadašnjeg stanovništva.

Ispred Topalovog magacina položeni su venci, a unutar njega održan je parastos žrtvama. U tom objektu 1942. godine streljano je više od 500 Čuružana.

Na komemoraciji je najavljeno je da će predsednici Srbije i Mađarske podržati osnivanje dugo najavljivanog Muzeja žrtvama Racije, koji će biti smešten upravo u Topalovom magacinu.

Ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic izjavio je na pomenu da na takvim događajima ništa ne bi trebalo reći, jer „žalosti bolje pripada ćutanje“. „Zločin se ne može naknadno izbrisati, uzaludno bi bilo tražiti obrazloženja i opravdanja za ubistva nevinih. Svi mi koji smo nasledili ovu istoriju osećamo stid i saučešće sa porodicama žrtava. Stojim ovde i molim za oproštaj“, rekao je Nikovic. On je ocenio da je vreme za „istorijsko pomirenje“ srpskog i mađarskog naroda.

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Jasmina Mitrović-Marić kazala je na komemoraciji da su stanovnici Čuruga „zadali predsedniku domaći zadatak“. „Topalov magacin će postati muzej, jer je to naša civilizacijska dužnost. Imaćete podršku oba predsednika, srpskog i mađarskog“, istakla je Mitrović-Marić.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić poručio je da žrtve ne smeju biti zaboravljene i podržao ideju o osnivanju muzeja.

Među žrtvama Racije najviše je bilo Jevreja, Srba, Roma, kao i građana drugih nacionalnosti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga