Komemoracija žrtvama odmazde nakon Drugog svetskog rata

Spomenik "Ptica slomljenih krila" još uvek nije pronađen

23. mar 2014

Na Senćanskom groblju u Subotici danas je održana komemoracija nevino stradalim Mađarima, koji su pobijeni u odmazdi u Vojvodini, neposredno nakon Drugog svetskog rata, 1944. i 1945. godine.

Počast žrtvama odata je ispred spomenika žrtvama 1944-45. godine, sa kojeg je prošle godine ukraden bronzani kip „Ptica slomljenih krila“. Spomenik na tom mestu postavljen je u znak sećanja na 852 žrtve poreklom iz Subotice i okolnih mesta, uglavnom mađarske, hrvatske i nemačke nacionalnosti, koji su ubijeni na Senćanskom groblju nakon Drugog svetskog rata. Bronzani kip „Ptica slomljenih krila“, koji je težak oko 400 kilograma, do danas nije pronađen, kao ni počinioci te krađe.

Državni sekretar Ministarstva pravosuđa Mađarske Bence Retvari rekao je na komemoraciji da sadašnja generacija više ništa ne negira iz svoje istorije, ni zločine koje su Mađari počinili protiv pripadnika drugih nacija, ni zločine koji su počinjeni nad Mađarima. Retvari je ocenio da je u procesu pomirenja Srba i Mađara značajan korak učinjen prošle godine, kada su predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić, zajedno odali počast nevinim žrtvama u mestu Čurug, u blizini Novog Sada.

Današnja komemoracija je deo „hodočašća“, koje je organizovao Savez hrišćanskih intelektualaca, povodom 70. godišnjice odmazde protiv Mađara u Vojvodini. Učesnici hodočašća su za tri dana obišli mesta odmazde protiv Mađara u Vojvodini.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga