Komemoracija povodom deportacije Jevreja iz Novog Sada

Za vreme Drugog svetskog rata ubijeno je, poginulo i umrlo u logorima oko tri hiljade novosadskih Jevreja

25. apr 2014

U Novom Sadu danas je održana komemoracija povodom 70. godišnjica deportacije Jevreja iz tog grada u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi rekao je da je za vreme Drugog svetskog rata ubijeno, poginulo i umrlo u logorima oko tri hiljade novosadskih Jevreja od 4.350, koliko ih je pre rata živelo u gradu.

Na spomen-ploču ispred sinagoge vence su položili predstavnici Ambasada Izraela, Nemačke, Mađarske, predstavnici Jevrejskih opština Novi Sad, Beograd i Subotica, kao i gradskih vlasti u Novom Sadu.

Verski obred služio je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a prisutni su imali priliku da vide i čuju ispovesti preživelih Holokausta.

Vlada Vojvodine: Mladi da znaju o deportacijama Jevreja da se ne bi ponovilo

Vlada Vojvodine saopštila je danas, povodom 70. godišnjice od deportacije novosadskih Jevreja u nacističke logore smrtii, da je zadatak dam lade generacije budu upoznate sa tim strašnim stradanjem, kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo.

lada Vojvodine je u saopštenju za javnost navela da se sa pijetetom, poštovanjem i žaljenjem odnosi prema stradanju novosadskih Jevreja, koji su 26. aprila 1944. godine deportovani u Aušvic i druge fašističke logore, gde je većina stradala u strašnim mukama.

“To su sugrađani kojih više nema, a ostavili su neizbrisiv trag u sećanju svih Novosađana i Vojvođana, pre svega kao dobre komšije i prijatelji”, piše u saopštenju.

Toga dana, u 5 sati ujutro, fašističke vlasti su počele da hapse i odvode sve Jevreje, bez obzira na pol, starost i zdravstveno stanje, u novosadsku Sinagogu.

Niko nije bio pošteđen, ni odojčad, ni vrlo stare osobe. Već prvog dana internacije u 18 sati krenuo je prvi transport za Suboticu, Bačku Topolu i Baju, gde su bili sabirni logori, iz kojih su Jevreji dalje transportovani u logore smrti širom Evrope.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga