Komemoracija povodom 27 godina od ubistva porodice Zec

"Likvidacija Mihajla i Marije Zec kao i njihovog najstarijeg djeteta, 12-godišnje Aleksandre, jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije"

08. dec 2018

Povodom 27. godišnjice ubistva porodice Zec, grupa građana u subotu je položila vijenac, ruže i sveće na mesto ubistva na Medvednici i održala komemoraciju za Mihajla, Mariju i Aleksandru koji su ubijeni 1991 – Mihajlo na kućnom praga na zagrebačkoj Trešnjevci, a njegova žena i 12-godišnja kći u šumi na Sljemenu.

Član stranke „Napred Hrvatska“ i novinar Drago Pilsel je rekao kako je likvidacija Mihajla i Marije Zec kao i njihovog najstarijeg djeteta, 12-godišnje Aleksandre, jedno od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije, prenosi agencija Hina.

„Taj slučaj, možda jasnije nego drugi, dovodi u pitanje odbrambeni karakter Domovinskog rata. Počinioci su bili pripadnici specijalnih jedinica koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Neki su nakon toga napredovali u karijeri, neki su odlikovani, što navodi na zaključak da su ljudi ubijani po nalogu državne vlasti“, ocenio je Pilsel.

Imućni zagrebački mesar Srbin Mihajlo Zec je ubijen je kada je pokušao da pobegne iz kuće na Trešnjevci a naoružane osobe su njegovu suprugu i maloletnu kći odvele do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu kod Zagreba i tamo ih ubili.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mestu Mihajla Zeca.

Na komemoraciji su bili i predstavnici „Documente“ Eugen Jakovčić, Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić, zaklade „Solidarna“ Marina Škrabalo i drugi.

(Beta/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga