Kome služi revizija tužbe za genocid protiv Srbije ?

Ne pada iver daleko od klade

18. feb 2017

Palo mi je na pamet da započnem narodnom poslovicom:‘‘ Ne laje kera radi sela već radi sebe ‘‘ ali ne bi baš bilo tačno jer ova kera ne laje samo radi sebe nego i zbog svojih kerova ahbaba sa druge strane torovskih ograda pa donekle i zbog buha i trakavica koje su nezaobilazni pratioci većine kerova. Elem, čemu služi revizija tužbe za genocid protiv Srbije?

Da se vratimo samo pola godine unazad i bankirove inicijative da se Dan RS 9. januar proglasi neustavnim ili onu o zabrani referenduma, obje usvojene od Ustavnog suda. Koji je rezultat toga bio? Laktašenko je održao referendum, opozicija u pat pozicija morala da ga podrži, devetog januara se slavilo još više i bučnije nego ranije, laktašenkova polit-krim organizacija dobila izbore.
Znači, bankir i poslušnici džaba su krečili, što se tiče nekih bitnih promjena. Samo su laktašenku puhnuli u jedra punim plućima. Usput dodali dosta ulja na vatru međunacionalnih podjela i skrenuli pažnju sa stvarnih životnih problema na neke nebitne stvari za državu ali bitne za laktašenka i riđobradog. Usput, lova za referendum stigla u pravi vakat nakon velikih kafanskih pregovora tri čobana. Da je zakasnila vrlo je moguće da referenduma ne bi ni bilo i da bi šanse opozicije da pobjedi na izborima bile veće. Međutim, čuva riđobradi ronhila svog!

Nezadovoljstvo naroda sve više raste, sve je više otvorenih pisama i video snimaka po internetu u kojima se nabraja familija vlastodržcima. Sve je više izvještaja o sebijinoj samovolji na direktorskoj poziciji, sda u rsulu, Zenica bez grijanja, sdarajevo bez vode a laktašenko fasovao sankcije. Moralo se nešto preduzeti i ko će drugi do servilni riđobradi i to ni manje ni više revizijom tužbe za genocid protiv Srbije !
Zar se to nije znalo, kad je tužba podizana, da su oficiri vojske RS bili na platnom spisku Beograda? Zar se to nije znalo da su avioni iz Srbije svako malo bombardovali po Bosni? Da su organizovano stizali dobrovoljci a svako ko je imao ikakve veze sa Bosnom lako je mogao biti uhapšen u Srbiji i poslat direktno na front? Da su oružje i municija stizali iz Srbije, da su po Srbiji otvarani logori za zarobljene građane BiH i Hrvatske? Da je, recimo, prvi komandant kasarne u Brčkom bio Pavle Milinković kojeg je Srbija kasnije povukla i zaposlila kao komandanta kasarne u Novom Sadu?
Šta onda ima novo i drastično važno pa da međunarodni sud donese novu odluku i to u momentu kada BiH i zvanično Sarajevo nisu ni blizu miljenici međunarodne javnosti kao u momentu kada se rješavala sama tužba?

Pored gore nabrojanih neprijatnosti za riđobradog i ahbabe vjerovatno ništa posebno. Možda dodati da su na pragu predsjednički izbori u komšiluku pa valja, i na ovaj način, malo pogurati brata vučića i zadriglog dačića koji je, gotovo izvjesno, u budućnosti vladati Srbijom.
Takođe, možda laktašenko, aludragan i kompanija uhvate dovoljno jak volej sa ovom nabačenom loptom pa pokušaju da ostvare snove babe alije, drdabića i uje bobana o podjeli BiH, a možda revizija bude i odložena, što da ne, već je pažnja sa glavnih problema još jednom skrenuta, idemo dalje.
Ne bi bilo prvi put da izetbegovići odlože planove za bolja vremena po njih. Ne zaboravite da je babo alija još 93. potpisom pristao na podjelu BiH na tri nacionanističke banane pa su ga natjerali da potpis povuče. Možda sad i junioru, pod pritiskom, proradi ‘‘ naknadna pamet ‘‘. Ne pada iver daleko od klade. Uostalom i način kako je i dobio podršku za reviziju neodoljivo podsjeća na rahmetli babu mu.
U nedostatku podrške institucija ili bilo kakve druge podrške, riđobradi je sazvao privatni savjet od 50 ljudi, istomišljenika koji su zaključili da je revizija neophodna i to baš sad. Time je riđobradi skinuo, prividno, odgovornost sa svojih nejakih pleća i dobio, po njegovom mišljenju, pravo da zakuhava a bez ideje o posledicama svega, što i sam priznaje, i bez ideje šta raditi sa tom revizijom ako se nekim čudom i usvoji.
Tako mu je i babo 93. sazvao savjet mudraca koji su preko noći bosanske Muslimane prekrstili u Bošnjake, bez prava onih koji nisu islamske vjeroispovjesti da se izjasne Bošnjacima. Time je data podrška nacionanističkim nastojanjima bobana i karadžića da se Bosna podijeli na tri nacionalne banane. Nije bilo referenduma već je grupica nacionanista, dajući sebi za pravo i podižući svoj značaj, postala saučesnik podjele BiH kojoj oni i takvi kao oni i danas teže. Koliko je to bio loš potez dokazao je i sam radovan karadžić na suđenju u Hagu izjavom da bi se o on tada rado izjasnio kao Bošnjak da alija i ekipa nisu tvrdili drugačije. Ti Bošnjaci, za razliku od istorijski gledano drugih Bošnjaka su uglavom Muslimani koji su zatrovani višedecenijskom rušilačkom i nacionanističkom politikm sda koja se boji Bosanstva kao đavo od krsta. Oni su biračko tijelo koje bezuslovno i bez sekunde razmišljanja podržavaju sve odluke svog čobana bankira jednako kao što laktašenko i aludragan imaju takvu inteliblenciju iza sebe. Za lakše razlikovanje, u probosanskim krugovima na internetu njih često nazivaju B93 jer su Bošnjaci od 93. godine, odlukom savjeta alijinih mudraca , u ne znanju da je njihovo bošnjačko porijelko puno starije.
Za to da svi u BiH budu Bošnjaci sad je kasno ali da budemo Bosanci različitih vjeroispovjesti ili ateisti i agnostici, nije i to je realno. Uostalom, kad pređemo granicu drugačije nas i ne ne nazivaju, svi smo Bosanci i ništa drugo. Fakat, nema u tome ništa loše, braćo Bosanci, dagušče.

(saldacki)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga