Koliko metala u vodi mogu da izdrže Zrenjaninci?

“Naša poruka je: Zrenjanine, probudi se!"

08. apr 2014

Aktivisti zrenjaninske organizacije “Paor” danas su u centru Zrenjanina opet organizovali performans, kako bi ukazali na problem sa pijaćom vodom u ovom gradu.

Aktivisti su iskušavali građane koliko metala u zrenjaninskoj vodi mogu da izdrže, tako što su u improvizovanoj teretani na otvorenom na šipke postavili balone vode, koje su tokom akcije građani mogli da podižu.

“Okupili smo se kako bismo još jednom skrenuli pažnju našim sugrađanima na to kakvu vodu pijemo. Danas to radimo na ironičan način, kako bi se videlo koliko metala Zrenjaninci u vodi mogu da izdrže”, rekla je Nevena Cukućan iz “Paora”.

Aktivistkinja “Paora” je dodala i da će ova organizacija nastaviti sa sličnim akcijama, ali i da je potrebno da se građani kativnije uključe u njih i podrže ih svojim prisustvom. Zrenjanin voda 2

“Naša poruka je: Zrenjanine, probudi se. Jer, sve dok se ne shvati koliko je ovo velik i važan problem za Zrenjanin, ne znam koliko stvari mogu da se promene na bolje”, istakla je Cukućan.

“Mislim da mi ovde možemo da podižemo vodu koliko hoćemo, da dubimo na glavi, citiramo naučne studije o tome kako naša voda izaziva dijabetes tipa B, probleme tokom trudnoće i povišen krvni pritisak i brojne druge zdravstvene probleme, ali dok se više Zrenjaninaca ne uključi u priču ne znam koliko će ovo imati efekta”, istakla je aktivistkinja iz Zrenjanina.

Ona je pozvala svoje sugrađane da se aktivnije uključe u građanske akcije i da ne očekuju da će neki ‘lokalni heroj’ doći i spasiti situaciju.

Aktivisti “Paora” su pre nekoliko nedelja na zrenjaninski Vodotoranj, koji je jedna od najviših zgrada u centru grada, postavili transparente na kojima je ispisano “H2O”. Oni su najavili da će nastaviti sa brendiranjem javnih prostora, kao još jednom vrstom pritiska na nadležne na svim nivoima, kako bi se što pre rešio problem sa vodom u Zrenjaninu, koja je već deceniju zabranjena za upotrebu zbog deset puta povišenog nivoa arsena u njoj.

Ž. Majski 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga