Koliko dugo možemo bez hrane i vode

Šveđanin koji je pronađen nakon što je dva meseca bio zatrpan u snegu tvrdi da je preživeo samo zahvaljujući snegu koji je jeo. Nakon ovoga se postavlja pitanje koliko ljudi mogu izdržati bez hrane?

21. feb 2012

Okolnosti pod kojima je Peter Skyllberg preživeo još uvek se ispituju, ali na fotografijama unutrašnjosti automobila se vide konzerve hrane pa se pretpostavlja da je Skyllberg ipak imao neku hranu kod sebe.

Policija tvrdi da je Peter ostao zarobljen u automobilu dok je temperatura bila -30 stepeni celzijusa, a Peter tvrdi da je bio u automobilu od 19. decembra 2011. Naučnici veruju da je moguće da čovek preživi dva meseca bez hrane, jer ovo nije prvi put da su prijavljivani slučajevi preživljavanja bez hrane.

Japanac Mitsutaka Uchikoshi je 2006.godine preživeo 24 dana bez vode i hrane nakon što je nestao u planinama, a kada je pronađen, njegova telesna temperatura je bila 22 stepena, što je 15 stepeni ispod normale. Uchikoshi se oporavio i nastavio živeti normalno.

Žena u dobi od 56 godina prošle godine je preživela 50 dana u Nevadi bez hrane. Američki iluzionist David Blaine je proveo 44 dana 2003. godine u staklenoj kutiji bez hrane, a Mahatma Gandhi je 1940. godine preživio 21 dan protesta sa samo nekoliko kapi vode. Međutim, 60 dana će biti novi rekord ukoliko se dokaže da je toliko trajao Peterov period bez hrane.

Naučnici tvrde da brojni faktori utiču na sposobnost čoveka da preživi ekstremne uslove bez hrane i vode, ali najviše na to utiče brzina, odnosno sporost nečijeg metabolizma.

Količina masnoće u telu takođe utiče na perživljavanje, ali naučnici veruju da je nakon određenog vermena neminovno otkazivanje jednog po jednog organa, a ukoliko su to vitalni organi, smrt će nastupiti brže.

Naučnici i lekari ističu da je mentalno stanje čoveka ponekad čak ključno i da vrlo često nada u spasavanje pomaže čoveku da ostane živ u ekstremnim situacijama, prenosi BBC.

(Sarajevo-X)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga