Kolektiv Libertatee: Nacionalni savet Rumuna smenio Upravni odbor na telefonskoj sednici

"Sramota za ustanovu koja ove godine obeležava 75 godina postojanja"

20. feb 2020

Kolektiv Novinsko-izdavačke ustanove na rumunskom jeziku Libertatea iz Pančeva oštro je danas osudio postupak Nacionalnog saveta Rumuna, koji je na telefonskoj sednici smenio Upravni odbor i na isti način imenovao nove članove tog tela.

“Nacionalni savet Rumuna nije ostavio mogućnost podnošenja drugih predloga osim onih koje je podneo predsednik nacionalnog saveta. O razrešenju članova Upravnog odbora nije se raspravljalo na Odboru za informisanje, Izvršnom odboru Nacionalnog saveta, a ne postoji ni obrazloženje u vezi sa brzopletim razrešenjem članova Upravnog odbora čiji bi mandat svakako istekao u junu ove godine”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je to najkraći put za pretvaranje nedeljnika Libertatea u “političke novine žute štampe” i dodaje da je to sramota za ustanovu koja ove godine obeležava 75 godina postojanja, koju je i predsednik Rumunije decembra 2018. odlikovao Ordenom Zasluge za kulturu.

“Razrešenje članova Upravnog odbora koji su istaknuti u svojim oblastima delovanja i njihova smena sa drugim osobama od kojih su većina anonimne, a među njima su zalutali i neki kojima je rumunski strani jezik, osobe koje nikada nisu imale dodira sa novinarstvom, menadžmentom, književnošću i kulturom, jeste uvreda na račun novinarstva, slobode izražavanja, a iznad svega na račun naše ustanove”, piše u saopštenju.

Saopštenje je potpisalo 20 članova kolektiva Novinsko-izdavačke ustanove Libertatea, na čelu sa direktorom Nikuom Čobanuom.

LSV osudila smene u Libertatei, optužila SNS da stoji iza toga

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudila odluku Nacionalnog saveta Rumuna kojom su smenjeni članovi Upravnog odbora Novinsko-izdavačke ustanove Libertatea i kao “posebno skandalozno” ocenila to što su članovi Upravnog odbora smenjeni na telefonskoj sednici.

“Nažalost, očito je na delu pokušaj pretvaranja Libertatee u glasnik Srpske napredne stranke (SNS) i tabloid na rumunskom jeziku”, navodi se u saopštenju za javnost potpredsednika LSV-a Roberta Kolara.

LSV je podržala „opravdano nezadovoljstvo“ radnika Libertatee i pozvala Ministarstvo lokalne samouprave i državne uprave da pod hitno reaguje i utvrdi nezakonitost u postupanju odgovornih u Nacionalnom savetu Rumuna.

SzS Vojvodina: Informbirovska i nezakonita smena u listu Libertatea zbog izveštavanja o protestima

„Savez za Srbiju – Vojvodina“ osudio je danas Nacionalni savet Rumuna jer je u nedelju, 16. februara, na „telefonskoj sednici“ smenio dotadašnje i imenovao nove članove Upravnog odbora Novinsko-izdavačke ustanove „Libertatea“ iz Pančeva, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju SzS Vojvodina „Apsolutno je nedopustivo da se na tako grub i nedemokratski način urušava ustanove koja postoji već 75. godina, te da se informbirovskom smenom upravljačkih organa vrši dodatni pritisak na uređivačku politiku jedinog štampanog glasila Rumuna u Vojvodini“.

„Sve je očiglednije da Srpska napredna stranka (SNS), neposredno pred izbore u aprilu 2020. godine, osim medija sa nacionalnom frekvencijom pokušava da preko svojih partijskih jurišnika i koalicionih partnera unutar nacionalnih saveta, svojim potrebama „upodobi“ sve medije i na manjinskim jezicima u nameri da i od njih napravi „naprednjačka“ glasila i tako ih integriše u svoju propagandnu mašineriju“, navodi se u saopštenju.

SzS Vojvodina navodi da je „u slučaju poznatog lista na rumunskom jeziku, potčinjavanje počelo kada je taj list objavio vesti sa protesta građana protiv režima Aleksandra Vučića i zahteve za slobodne izbore“.

„Savez za Srbiju – Vojvodina izražava svoju solidarnost sa radnicima u Novinsko – izdavačkoj ustanovi „Libertatea“ i zahteva od ministra Branka Ružića da u ime Ministarstva lokalne samouprave i državne uprave utvrdi i poništi nezakonite odluke Nacionalnog saveta Rumuna“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga