Kolar: Izmenama Poslovnika obesmišljena Skupština Vojvodine

"Iskreno se bojim namera pokrajinske vlasti"

15. nov 2018

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar izjavio je danas da izmene Poslovnika Skupštine Vojvodine obesmišljava pokrajinski parlament, navodeći da u radnoj grupi koja je radila na tim izmenama nisu bili uključeni predstavnici opozicije.

Kolar je na sednci pokrajinskog parlamenta ukazao da je izmenam „diskretno izvedeno“ da Odbor za propise može da odbaci amandmane i da oni ni ne dođu na Skupštinu. On je ukazao i na novi član Poslovnika kojim se uvodi kriterijum „uvredljivi sadržaj“, zapitavši ko može da određuje neki predlog na takav način.

„Nekome je uvredljivo njegovo neslaganje sa njegovom politikom, pa će sad zbog toga da amandman bude odbačen još na Odboru, da ne dođe na Skupštinu. Je li to uvredljivo?“, istakao je Kolar.

On je optužio vladajuću koalciju u Vojvodini da je isključivanjem opozicije iz pripreme izmene Poslovnika diskreditovala i građane koje oni predstavljaju, negodujući i zbog odbijanja amandamana LSV, i to, bez ikakavog obrazloženja.

Iskreno se bojim vaših namera, a LSV u donošenju ovakvog poslovnika, koji još obesmišljenu i osiromašenu Vojvodinu vraća tri koraka u nazad, ne želi da učestvuje i poslanici LSV će glasati protiv“, poručio je Kolar.

I šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški oštro je kritikovao nameru vladajuće koalicije da deo skupštinskih ovlaštenja izmeste u nadležnost skupštinskih odbora, upozoravajući da se tako „urušava jedna od osnovnih uloga Skupštine i ide ka obesmišljavanju parlamentarizma“.

„Uveli ste gumeni paragraf da će se odbacivati oni amandmani koji su uvredljivi. Iz vašeg izlaganja, vidim da je vama uvredljivo sve što se ne slaže sa vašim mišljenjem i ja se bojim da bi to mogla da bude praksa u daljem radu Skupštine“, rekao je Bogaroški obraćajući se poslanicima Srpske napredne stranke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga