Kokan Mladenović: Srbija nije spremna da čuje istinu o zlu 

"Na Drini ćuprija" predstavlja trn u oku desne, netolerantne Srbije, zato nismo dobili Sterijinu nagradu

07. juna 2017

Reditelj Kokan Mladenović izjavio je da njegova predstava “Na Drini ćuprija” nije dobila nagradu žirija Sterijinog pozorja za najbolje ostvarenje, jer predstavlja “crvenu maramu” za aktuelnu vlast u Srbiji i jer govori o istini za koju društvo u Srbiji nije spremno.

“Istorijske pravde i umetničke istine radi, predstava govori i o našem sopstvenom udelu u cikličnom zlu koje uzima preskupi danak na našim prostorima. Toj istini, za koju nije spremno ni naše društvo, ni naša vlast, treba držati glavu ispod vode i udaviti je na sve načine. Doda li se tome moj potpis ispod predstave, aktuelna vlast će, istoga trenutka, videti u tome crvenu maramu kojom im se maše ispred očiju i na scenu će stupiti, kako jedna koleginica reče, ‘mikijavelizam’, sa svim njegovim posledicama”, rekao je Mladenović za list Danas.

On je optužio glumca Predraga Mikija Manojlovića, koji je bio jedan od članova žirija ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, da je “glasnogovornik onih koji sa kulturom nemaju veze”.

Kokan Mladenović je kazao da predstava „Na Drini ćuprija“ predstavlja trn u oku desne, netolerantne Srbije i dodao da, iako je bila opstruisana na razne načine, ona je uspela da sačuva umetničku hrabrost i poštenje i čini mnogo na uočavanju uzroka zla i na sagledavanju posledica tog zla na čitavom prostoru bivše Jugoslavije.

Optužio je žiri Sterijinog pozorja da je, idući za tim da unizi njegov rad, zapravo unizio čitav jedan esnaf, odnosno sva pozorišta koja su učestvovala, glumce i sve one koji su svojim kreativnim radom omogućili da predstave odabrane za selekciju žive na sceni.

“Taj zaprepašćujući talas nerazumnosti ili hladnokrvne egzekucije sopstvenih kolega i jednog značajnog festivala neverovatan je presedan, čak i u zemlji nerazumnih odluka kakva je Srbija. Pretpostavljam da je gospodin Manojlović svojim nedavnim učešćem na tom istom Sterijinom pozorju, svojom amaterskom režijom, hteo da doprinese ‘osrednjosti’ Pozorja, kako bi stekao moralno pravo da postane egzekutor tog istog festivala”, rekao je Mladenović.

Dodao je da se kultura u Srbiji urušava potpunim neznanjem onih koji vode državu o značaju kulture i obrazovanja za sudbinu jednog naroda, ali s druge strane i poslušničkim odnosom zaposlenih u kulturi koji, “za šaku dinara i nešto kvadrata izvođačkog prostora”, postaju glasnogovornici politike koja tu istu kulturu uništava sramotnim udelom u budžetu, svekolikom estradizacijom društva i postavljanjem politički podobnih primitivaca na rukovodeća mesta institucija kulture.

“Na Drini ćuprija” dobila je nagradu publike i kritike za najbolju predstavu na ovogodišnjem Sterijinom pozorju.

(Autonomija/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga