Koga briga za sve u ovoj zemlji što nije u seljačkoj oblandi

Frontmen grupe Partibrejkers Zoran Kostić Cane izjavio je da je danas na polju umetnosti u Srbiji jako teško proizvesti nešto „što nije uvijeno seljačkom oblandom i što nije bezveze“

08. nov 2012

Frontmen grupe Partibrejkers Zoran Kostić Cane izjavio je da je danas na polju umetnosti u Srbiji jako teško proizvesti nešto „što nije uvijeno seljačkom oblandom i što nije bezveze“.

„Kada bi danas hteli da snimimo ploču, sutra ne bismo mogli lako da je objavimo. Koga briga za neke Brejkerse ili za bilo šta u ovoj zemlji što nije u nekoj seljačkoj oblandi i što nije bezveze i po površini“, izjavio je Cane agenciji Beta nakon sinoćne novosadske promocije fotomonografije Partibrejkersa „Srce kuca, tu je“.

Na pitanje da li bend ima bilo kakvu komunikaciju sa državom, odnosno Ministarstvom kulture, Cane je odgovorio odrečno i dodao da oni Partibrejkerse samo zloupotrebljavaju.

„Nije briga nikoga nizašta. Ovde i doktori nauka umiru od gladi. Sreća se sa našim slučajem igra. Zavisi sve kako ti se polože zvezdice i to tako ovde ide. Ali, što bi mi i imali bilo kakvu komunikaciju, nismo mi sistemski bend“, kazao je Cane.

Govoreći o dopunjenom izdanju fotomonografije benda, frontmen Partibrejkersa je rekao da je muzička slikovnica drugačija od same muzike, jer je u njoj sve crno na belo i nema samo jednu dimenziju.

„U principu postoje pesme koje kada se stave na list hartije imaju svoju muzičku vrednost. Malo je čudno jer sam 1992. godine prvi put na papiru video jednu pesmu koju do sada nismo snimili“, rekao je Cane i zaključio da najlepše pesme nikada ne budu snimljene.

Pored brojnih tekstova o bendu, monografija obiluje i fotografijama, o kojima je Cane rekao da su im ih njihovi autori ustupili bez ikakve novčane nadoknade, što po njegovom sudu znači da je knjiga plod dobre volje ljudi.

„Ja inače to ne volim da gledam, ali koji vole neka izvole. Kažu mi sada ’jao kako si bio lep i mlad’, a kad sam tada bio sladak, lep i mlad to mi niko nije govorio. To je zanimljivo, jer ono što prolazi ne vraća se, ali ostaje na fotografijama“, rekao je Cane.

Osvrćući se na 30 godina rada benda, Cane je istakao da su mu Partibrejkersi doneli mogućnost da se predstavi bolje nego što se svakodnevno predstavlja, jer muzika omogućuje čoveku, kao i svaki drugi vid umetnosti, da pokaže najlepše u sebi, bez laži i prevare.

„Takvo je ustrojstvo ovog sveta i odnosi među ljudima. Mi stalno moramo da ispunimo očekivanja ljudi koji nemaju sebe, a traže sve od nas, da mi budemo oni. Tim pesmama smo hteli da kažemo uzmi ili ostavi, da se prikažemo u najboljem svetlu i pokažemo taj božanski dar u najčistijem obliku“, rekao je Cane.

Nakon koncerta u prepunoj Hali sportova na Novom Beogradu u martu ove godine, jedan od najbitnijih sastava domaćeg rokenrola će povodom 30 godina postojanja 29. novembra održati slavljenički koncert i u maloj dvorani novosadskog Spensa.

„Ove godine kod nas je u redu. Frka jeste, ali mi sviramo pa sviramo. Idemo dalje, idemo dalje, idemo dalje“, rekao je Cane i najavio da će nakon Novog Sada Brejkersi održati koncerte u Splitu, Zagrebu i Ljubljani.

Bend su osnovali u Beogradu avgusta 1982. godine Cane, bubnjar Goran Bulatović-Manzanera i gitaristi Nebojša Antonijević-Anton i Ljubiša Kostandinović, a nazvali su se Partibrejkers, kako su sami sebe doživljavali.

Prvi nastup imali su 4. oktobra 1982. u beogradskom „Dadovu“ kao predgrupa sastavu The Fifties, a svoj jedinstven spoj panka, garažnog roka i bluza sa dve gitare, bubnjem i glasom, ali bez basa, prvi put su predstavili pesmom „Radio utopija“ na kompilaciji „Ventilator 202“ (1983).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga