Kod Jasenovca otvoren memorijalni centar o ustaškom genocidu nad Romima

Uz poruku da će taj centar postati mesto okupljanja, a ne mesto neslaganja

02. avg 2020

Povodom obeležavanja međunarodnog Dana sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu – Samudaripen, u Uštici nedaleko od Jasenovca otvoren je Romski memorijalni centar, uz poruku da će taj centar postati mesto okupljanja, a ne mesto neslaganja.

Memorijalni centar Uštica otvorili su predsednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kajtazi je govoreći na otvaranju centra podsetio je da je na današnji dan 1944. u Aušvicu uništena poslednja grupa Roma, te se na taj dan odaje pošta svim romskim žrtvama u Drugom svetskom ratu.

„Na ovom mestu odajemo poštu žrtvama ustaškog režima prisećajući se svih romskih i neromskih žrtava iz tog režima“, rekao je Kajtazi te izrazio nadu da će Romski memorijalni centar Uštica postati mesto okupljanja, a ne razdora.

Mi ćemo se sigurno potruditi da tako bude te se nadam da će nas i drugi u tome slediti, dodao je.

„Romi su na prostoru Uštice bili izloženi iživljavanju, pljački i genocidu, ali transgeneracijsku bojazan, nepoverenje i socijalnu isključenost Romi do danas osećaju. Ovo je zato veoma važna poruka prema Romima i siguran sam, da će ovaj projekat biti temelj za rešavanje i brojnih drugih problema koje do danas nismo uspeli da rešimo“, rekao je Kajtazi.

Nakon svečanog otvorenja održan je i tradicionalni komemorativni program. Pročitana su neka od imena Romkinja i Roma ubijenih i pokopanih u Uštici.

Na komemoraciji su bili i predstavnici verskih zajednica u Hrvatskoj, paroh Dragan Antonić, velečasni Pejo Oršolić i efendija Alen Crnkić.

Romski memorijalni centar Uštica u istoimenom je selu, nadomak Jasenovca jedna je od lokacija na kojoj su ubijane romske žrtve deportovane u koncentracioni logor Jasenovac. U sklopu Memorijalnog centra nalazi se romsko groblje s 21 masovnom grobnicom.

(Hina/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga