Kod Apatina nađen leš orla krstaša, strogo zaštićene vrste

Ptica je tokom šest meseci prešla 4.200 kilometara u osam država Evrope, a nakon samo dva dana boravka na teritoriji Srbije nađena je mrtva

09. jan 2018

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je u ataru sela Svilojevo kod Apatina pronađen leš mlade ženke orla krstaša, strogo zaštićene vrste u Srbiji, a prvi znaci ukazuju da je ptica otrovana.

Ptica je bila označena satelitskim odašiljačem pomoću koga su njeno kretanje pratili ornitolozi organizacije „BirdLife“ iz Austrije, koji su alarmirali kolege iz Srbije sa kojima sarađuju na međunarodnom LIFE projektu za zaštitu orla krstaša „PannonEagle“.

Ptica je tokom šest meseci prešla 4.200 kilometara u osam država Evrope, a nakon samo dva dana boravka na teritoriji Srbije nađena je mrtva, navedeno je u saopštenju.

Obdukciju ptice uradiće Institut za veterinarstvo, ali ornitolozi navode da prvi znaci ukazuju da je neposredno pre uginuća ptica pojela otrov.

„Orao krstaš je u Srbiji strogo zaštićena vrsta i trenutno nam je poznat samo jedan gnezdeći par na teritoriji naše države. Formirani parovi ne napuštaju svoje teritorije, a mlade jedinke često lutaju i prelaze velike razdaljine. Nažalost, njihov put pun je opasnosti koje uzrokuje čovek, a koje mogu da dovedu do ovakvog gubitka“, kazao je ornitolog iz Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić.

Atar sela Svilojevo godinama unazad poznat je kao najveće nacionalno gubilište za orlove, budući da je od 2014. do danas na tom području pronađeno 20 mrtvih orlova belorepana, uglavnom otrovanih, navodi se u saopštenju.

Ornitolozi upozoravaju da do danas niko nije optužen, niti kažnjen za ta zlodela.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga