Kocijančić: Važno usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine

Niži nivoi vlasti bi trebalo da budu više uključeni u konsultacije

21. juna 2016

Portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić ocenila je danas da je važno da se usvoji Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine, što je i Ustavna obaveza Srbije.

Kocijančić je za RTV rekla i da mora da postoji bliska saradnja sa republičkom Vladom kada je reč o implementaciji zakona o nižim nivoima vlasti i njihovom finansiranju.

„Evropska komisija prepoznaje da je Srbija poboljšala javne konsultacije o pitanjima koja su u vezi sa pridruživanjem EU. Ipak, niži nivoi vlasti bi trebalo da budu više uključeni u konsultacije o novom zakonodavstvu koje ima lokalni uticaj na njih“, navela je portparolka EK.

Kocijančić je istakla i da je nivo decentralizacije suverena stvar zemlje kandidata za članstvo.

„Efikasno sprovođenje politika i usluga prema građanima može biti sprovedeno samo uz snažnu posvećenost i slaganje nadležnosti sa resursima na nižim nivoima vlasti“, dodala je portparolka EK.

Zakon o finansiranju Vojvodine predviđen je Ustavom Srbije, a krajnji rok za donošenje tog zakonskog akta istekao je krajem 2008. godine. Uprkos najavama resornih ministara u nekoliko mandata, predlog Zakona o finansiranju Vojvodine nikada se nije našao na dnevnom redu, a svoje pravo predlaganja zakonskih rešenja nije iskoristila ni Skupština Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga