Kocijančić: EU očekuje donošenje zakona o finansiranju Vojvodine

Zakon od suštinskog značaja za omogućavanje napretka u pregovorima o poglavlju 23

17. dec 2015

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je danas da Evropska unija očekuje da Srbija usvoji zakon o finansiranju Vojvodine, kao što je to propisano Ustavom Srbije.

Kocijančić je za Radio-televiziju Vojvodine objasnila da je nivo autonomije suverena odluka Srbije, kao kandidata za članstvo u EU, ali da je istovremeno poštovanje vladavine prava jedan od ključnih uslova u procesu pridruživanja.

„Evropska komisija je u više navrata pozivala na usvajanje ovog zakona u svojim godišnjim izveštajima. To je, ujedno, od suštinskog značaja za omogućavanje napretka u našim pregovorima o poglavlju 23 koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima“, kazala je portparolka Evropske komisije.

Kocijančić je navela i da, uopšteno govoreći, kapaciteti i resursi nižih nivoa vlasti treba da odgovaraju njihovim odgovornostima, a da bi konsultacije sa lokalnim vlastima trebalo da budu osigurane kada je reč o zakonodavstvu sa lokalnim implikacijama.

„U tom smislu, mi procenjujemo u našem godišnjem izveštaju da Srbija treba da sprovede adekvatnu analizu kapaciteta i potrebe za resursima koji su neophodni kako bi se omogućilo ostvarivanje odgovornosti na lokalnom nivou i štaviše, da lokalne vlasti treba da budu više konsultovane prilikom donošenja novog zakonodavstva koje ima lokalne implikacije“, dodala je ona.

Komentarišući deo Izveštaja o napretku Srbije u kojem se izražava zabrinutost zbog slučajeva nasilja, zastrašivanja i neregularnosti na pojedinim lokalnim izborima, koji još uvek nisu istraženi, Maja Kocijančić je objasnila da su očekivanja EU u vezi sa lokalnim izborima ista kao i za bilo koje druge izbore u bilo kojoj demokratskoj zemlji.

„Oni treba da ispune međunarodne standarde, posebno da obezbede politički pluralizam, poverenje, transparentnost i odgovornost, bez prostora za zastrašivanja i nasilja“, poručila je portparolka Evropske komisije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga