Kobasica iz Turije ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Reč je o svežoj kobasici dužine 2.029 metara, koja je teška oko 2,3 tone, i ima prečnik spirale 3,97 metara

23. feb 2013

Turijska kobasica ušla je u subotu i zvanično u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća na svetu u svojoj kategoriji, potvrdio je predstavnik Ginisove knjige rekorda Pravin Patel.

Reč je o svežoj kobasici dužine 2.029 metara, koja je teška oko 2,3 tone, i ima prečnik spirale 3,97 metara. Organizatori Kobasicijade kazali su novinarima da su za pravljenje kobasice utrošili „najbolje zrelo meso u težini preko dve tone i oko 100 začina“.

Na Kobasicijadi u Turiji, svoje proizvode izložilo je oko 100 proizvođača, a prevashodno je reč o mesnim prerađevinama, ali i o vinu i rakiji.

Najbolja kobasica domaćeg proizvođača je kobasica Ranislava Stankova, a u klaničnoj industriji ovo priznanje pripada kobasici Supermiks plus, industrije iz Kucure, odlučio je žiri. U tradicionalnom takmičenju u brzom jedenju kobasica najbrži je bio Dušan Kulačanin iz Šida, koji je tri vruće kobasice pojeo za dva i po minuta. Za gosta iz najudaljenijeg kraja planete proglašena je Delos Santos Rodrigez iz Dominikanske republike.

Održavanje 29. kobasicijade pomogli su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, Srbijagas, Opština Srbobran, Canadoil Group, Jelen pivo, Euro Gas, Mesna industrija Promes, Rubin Kruševac, Mačkov podrum, Eko gradnja i drugi.

Uz podršku sponzora pokrenut je i projekat za kupovinu kuće u kojoj će biti organizovana prerada mesa pa će tako turinska kobasica biti dostupna ne samo za vreme manifestacije, nego cele godine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga