- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Koalicija za slobodu medija: Hitno zaustaviti kampanju protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija

Članice Koalicije za slobodu medija oštro su danas osudile kampanju protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija, koja je pokrenuta u tabloidnim medijima nakon što je nekoliko medija na društvenoj mreži Tviter (Twitter) 17. avgusta dobilo oznaku da sarađuju sa Vladom Srbije.

U saopštenju KOalicije ističe se da sastavljanje spiskova „nepodobnih“ samo zato što putem konkursa dobijaju sredstva od različitih donatora, i korišćenje tih informacija za diskreditaciju medija i organizacija iz nevladinog sektora predstavlja deo duge i opasne kampanje koja se vodi protiv njih.

Koalicija za slobodu medija podseća i tabloide da finansiranje organizacija i medija prolazi kontrolu finansijskih institucija u Srbiji, i da je ono transparentno za razliku od značajnog broja provladinih medija čije finansiranje nije dostupno javnosti.

„Targetiranje medija koji se bave profesionalnim novinarstvom u Srbiji direktno vodi ka nasilju prema njima, kao što smo to već bezbroj puta videli. Način iznošenja informacija i kontekst u kom se one objavljuju direktno utiču na bezbednost novinara i saradnika nevladinih organizacija“, upozorava se u saopštenju.

Koalicija je pozvala institucije u Srbiji da se oglase i da ukoliko ima bilo šta sporno u vezi sa finansiranjem profesionalnih medija i nevladinih organizacija, to hitno objave.

„Ukoliko se ne oglase, smatraćemo da su deo kampanje koja se vodi protiv naših kolega i saradnika“, poručuju iz Koalicije.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!