- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Koalicija za REKOM: Prihvatiti činjenicu da je počinjen genocid u Srebrenici

Koalicija za REKOM danas je uoči 11. jula, Dana sećanja na zločine u Srebrenici, pozvala na prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o počinjenom genocidu, a koje su objavljene u brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudama Suda Bosne i Hercegovine.

Koalicija za REKOM navela je u saopštenju da odaje počast žrtvama i smatra da je institucionalno obeležavanje dana sećanja na genocid u Srebrenici najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama.

Podsećaju i da je Evropski parlament je doneo rezoluciju kojom je apelovao da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

„U Srebrenici je između 11. i 19. jula 1995. godine počinjen najteži ratni zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su za nekoliko dana gotovo 8.000 Bošnjaka i proterali s tog područja 40.000 žena, staraca i dece. Genocid je jedino pravo ime za taj zločin, proizlazi iz presuda MKSJ-a“, navela je Koalicija za REKOM.

Posle pada Srebrenice nestalo je više od 7.900 osoba i do danas je identifikovano 6.938 osoba ubijenih u Srebrenici, a kako se navodi, posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica.

Koalicija za REKOM je mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!