Koalicija za REKOM: Lideri Zapadnog Balkana da potpišu sporazum o osnivanju regionalne komisije

"Minimalni zadatak koji vlade u regionu moraju da urade jeste da utvrde imena žrtava i popišu mesta zatočenja"

16. maj 2017

Koalicija za REKOM počela je prikupljati 50.000 potpisa koje će poslati na samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu i zatražiti da potpišu politički sporazum o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić kazala je da je minimalni zadatak koji vlade u regionu moraju da urade jeste da utvrde imena žrtava i popišu mesta zatočenja i da će tražiti da se osnivanje regionalne komisije uvrsti u Berlinski proces i deklaraciju nakon samita u Trstu, koja će biti održana 12. jula.

Ona je rekla da je Koalicija za REKOM popisala oko 23.000 žrtava, da je Haški tribunal popisao oko 18.000 žrtava u vezi sa ratom, „ali da je to samo deo od 130.000 žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije“.

Nataša Kandić je dodala da će zatražiti i od Evropske unije (EU) da pita šta je sa žrtvama i da zatraži od vlada u regionu da se posvete rešavanju pitanja ratnih zločina i ocenila da pitanje pomirenja u regionu više nije primarno pitanje za EU.

Ona je dodala i da u potpisivanju peticije za osnivanje regionalne komisije učestvuje veliki broj mladih ljudi i da to pokazuje da među njima ima zainteresovanih za sudbine žrtava i dešavanja na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić rekla je da je „Berlinski proces odličan instrument saradnje u regionu“, a da u taj proces treba da bude uvršteno pitanje osnivanja regionalne komisije „jer je to jedini način da se prirodno i normalno (region) suoči sa onim što se dogodilo“.

Ona je dodala da građani o mestima na kojima mogu da potpišu peticiju za osnivanje regionalne komisije mogu da se informišu na sajtu Inicijative mladih.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga