Koalicija za REKOM: 13.000 osoba se i dalje vode kao nestale

Da vlade u postjugolovenskim državama obezbede pravo porodica da svoje mrtve dostojanstveno sahrane

28. avg 2014

Koalicija nevladinih organizacija iz regiona, koja se zalaže za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova (REKOM), pozvala je danas vlade postjugoslovenskih država da pronalaženje nestalih proglase prioritetom u regionalnoj saradnji.

Koalicija za REKOM je u saopštenju za javnost, povodom Međunarodnog dana nestalih, navela da se 23 godine nakon početka ratova na prostoru bivše Jugoslavije jos suvek 13.000 ljudi vode kao nestali. Precizira se da se u Bosni i Hercegovini još kao nestale vode 9.643 osobe, na Kosovu 1.711, a u Hrvatskoj najmanje 1.600.

Koalicija za REKOM je ocenila da se pronalaženjem ostataka nestalih osoba postavlja kamen temeljac u stvaranju javne kulture sećanja o zajedničkoj prošlosti.

„Posmrtni ostaci su presudni fizički simbol sećanja na žrtve, kaže kanadski istoričar Maks Bergholc. Samo stvarno fizičko prisustvo tela daje moć živima da zahtevaju sećanje na mrtve. Kada nema tela, nema sahrane, nema verskih obreda na grobljima, niti grobova. Kada nema grobova nema javnog pamćenja na mrtve, sve ostaje u okviru porodičnog sećanja“, piše u saopštenju.

Koalicija za REKOM je pozvala vlade i nadležne institucije postjugoslovenskih država da pomognu u otkrivanju posmrtnih ostataka žrtava i da obezbede pravo porodica da svoje mrtve dostojanstveno sahrane.

Međunarodni dan nestalih obeležava se 30. avgusta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga